Clicky


Meer hennepkwekerijen opgerold in Randstad

Meer hennepkwekerijen opgerold in Randstad
23-01-2015 09:26 | Binnenland | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Netbeheerder Stedin heeft vorig jaar in de Randstad meer hennepkwekerijen opgerold dan in 2013. In totaal werden er bijna 1600 ontdekt. Dat is drie procent meer dan een jaar eerder.

Tegelijkertijd werd ook meer energiefraude ontdekt in onder meer de provincies Zuid-Holland en Utrecht, waar Stedin actief is. "De stijgende lijn zet zich gestaag voort door een proactieve aanpak. Toch zijn de gevaarlijke gevolgen van hennepkwekerijen en het belang van het melden nog niet genoeg in onze samenleving doorgedrongen. Het aantal kan en moet nog veel hoger", zegt Stedins hoofd fraudebestrijding Peter van 't End.

Door gerommel met de energieaansluiting en onveilige elektrische bedrading is de kans op kortsluiting en brand groot. Een op de vijf woning- en bedrijfsbranden ontstaat door geknoei met elektriciteit. "Levensgevaarlijk", zegt Van 't End. "Niet alleen voor de kweker of bewoner, maar ook voor vaak onwetende buren." In Nederland zouden naar schatting dertigduizend hennepkwekerijen zijn. (Novum)