Transport Online - Vier jaar celstraf geëist voor faillissementsfraude met onder andere transportbedrijven

Vier jaar celstraf geëist voor faillissementsfraude met onder andere transportbedrijven

Vier jaar celstraf geëist voor faillissementsfraude met onder andere transportbedrijven
22-01-2015 16:51 | Faillissementen | auteur De Redactie

ARNHEM - Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen een 51- jarige Nederlander, die woont in de Duitse plaats Goch. Volgens het Openbaar Ministerie is de man een recidivist en veelpleger die op grote schaal faillissementsfraude en belastingfraude pleegt. De officier eiste op zitting dat de man voor de periode van 5 jaar geen bestuurder van rechtspersonen meer kan zijn: “Dit om de maatschappij tegen deze veelpleger te beschermen.”

Voor het onderzoek door de FIOD zijn er zes faillissementen uitgelicht. In alle zes de gevallen had de curator aangifte gedaan van faillissementsfraude. Het gaat om twee transportbedrijven uit Haarlem en Heerlen, een bouwbedrijf uit Dodewaard, een Groothandel en handelsbemiddelaar uit Echt, een uitzendbureau uit Dodewaard en een consultancybureau uit Parnu in Estland

Criminele organisatie

Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de man leiding gaf aan een criminele organisatie die zich bezig houdt met onder meer stelselmatige faillissementsfraude, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. De verdachte zou met hulp van onder andere een 52-jarige vrouw uit Venray en een 52-jarige man uit Amsterdam op grote schaal noodlijdende vennootschappen hebben opgekocht. Vervolgens werden op naam van de bedrijven goederen besteld, die vervolgens nooit betaald werden. Alles van waarde werd uit de boedel gehaald en verkocht. De verdachte liet de inkomsten uit de faillissementsfraudes witwassen voor derden, zo blijkt uit het onderzoek. Voor het uitspreken van het faillissement werd de BV op naam van een volstrekt onbereikbare katvanger in Estland gezet. Curatoren bereikten hem niet, ontvingen geen administratie en tastten volstrekt in het duister over wat er zich in de vennootschap heeft voorgedaan. De schuldeisers hadden het nakijken: “De verdachten hebben de maatschappij en individuele schuldeisers zo voor miljoenen schade berokkend,” zei de officier op zitting.

Faillissementsfraude kan stelsel ondermijnen

De officier van justitie noemde het handelen van de verdachte op zitting zeer laakbaar. “Het wettelijk systeem dat de curator opdraagt een failliete boedel af te wikkelen opdat de schuldeisers zoveel mogelijk krijgen van wat hen toekomt, wordt ernstig gefrustreerd en ondermijnd,” zei de officier van justitie op zitting: “Daarnaast liet de verdachte geldstromen die kennelijk het daglicht niet kunnen zien, een legitiem tintje geven. Dit witwassen is een uitermate ondermijnende en het het vertrouwen in het economisch verkeer afbrekende activiteit.” De verdachte is al eerder door de rechtbank veroordeeld door belastingfraude, maar dat heeft hem er volgens het OM niet van weerhouden om door te gaan met zijn criminele activiteiten: “Voor deze veelpleger past dan ook geen andere straf dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeer lange duur.” De officier eiste naast een verbod op het zijn van bestuurder ook openbaarmaking van het vonnis met personalia van de verdachte. De man zit sinds zijn aanhouding in voorlopige hechtenis.

Wekstraffen geëist tegen facilitators

Op zitting stonden vandaag ook nog ‘twee rechterhanden’ van de hoofdverdachte terecht: “Zij waren belangrijke facilitators in die organisatie. Zonder hen was de fraude niet mogelijk geweest.” Het tweetal voerde in opdracht van de hoofdverdachte allerlei werkzaamheden uit, zoals ondersteuning bij aankoop van bedrijven, het leegpinnen van bankrekeningen, het opstellen van valse facturen en het plaatsen van bestellingen. Tegen hen eiste de officier van justitie 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden.

Misdaad mag niet lonen

Op zitting werden tegen alle verdachten ontnemingsvorderingen aangekondigd omdat misdaad niet mag lonen. Morgen (21 januari) gaat de zitting tegen deze verdachten verder. Op 22, 23 en 28 februari komen nog zeven verdachten op zitting, die de fraude hebben mogelijk gemaakt.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,637
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions