Negen Litouwse chauffeurs van Girteka gestrand op parkeerplaatsen in Overijssel - UPDATE!

Negen Litouwse chauffeurs van Girteka gestrand op parkeerplaatsen in Overijssel - UPDATE!
22-01-2015 11:52 | Transport | auteur Marcel van der Voort

KAMPEN - Er zijn negen Litouwse vrachtwagenchauffeurs anderhalve week geleden gestrand op parkeerplaatsen in Overijssel. Zeven konden niet verder langs de N50 bij Kampen en twee bleven er staan bij de benzinepomp langs de A50 bij Hattem..

Het zijn chauffeurs van het omvangrijke transportbedrijf Girteka uit Litouwen. Juist op het moment van stranden in ons land deed de Litouwse financiële recherche FCIS een inval bij het bedrijf vanwege het sjoemelen met brandstofrekeningen. Er zou over zo'n 240 ton diesel geen belasting zijn betaald. Een significante hoeveelheid computers en de boekhouding is in beslag genomen.

Supermarktconcern Coop Noorwegen heeft vandaag, donderdag 22 januari 2015, laten weten dat ze het contract met Girteka, dat komend najaar afloopt, niet zal verlengen.

Ze kregen signalen over het transportbedrijf en vonden de berichtgeving in eerste instantie misleidend en oneerlijk. Na gedegen onderzoek vindt Coop echter dat verschillende beschuldigingen wel degelijk op waarheid berusten, aldus Kristin Paus, woordvoerder van Coop Norge.

Girteka deed voor Coop het vervoer in Noorwegen.

Er zijn inmiddels ook berichten dat het transportbedrijf failliet is, maar dat is nog niet bevestigd. Een woordvoerder van Girteka meldt donderdagmiddag telefonisch aan de redactie dat "van faillissement of financiële problemen abosluut geen sprake is." Het bedrijf wil later vandaag verder reageren op het hoe en waarom er negen van haar vrachtwagenchauffeurs dagenlang in Kampen op een parkeerplaats hebben gestaan. Ook willen ze de contractbreuk met Coop verder toelichten.

Het Litouwse transportbedrijf heeft meer dan 7.000 medewerkers, veelal chauffeurs. Het is één van de grootste transportbedrijven in Oost-Europa.

Voedselbank

Bij de Stichting Voedselbank Kampen kennen ze de situatie. "Via de gemeente Kampen zijn wij benaderd dat de chauffeurs eten en drinken nodig hebben", zegt medewerkster Helga. "Wij hebben afgelopen vrijdag een compleet voedselpakket met onder andere brood, melk en soep aan de mannen geleverd", vervolgt ze.

Nog geen 24 uur geleden was de situatie onveranderd. De zeven wagens bij Kampen stonden netjes twee aan twee geparkeerd, terwijl de zevende vrachtwagen in het gras was gezet.

Donderdagmiddag is Rijkswaterstaat polshoogte gaan nemen op het parkeerterrein bij Valkerbroek. Weginspecteurs troffen daar nog twee chauffeurs van Girteka aan. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat: "Er was voor de weginspecteurs echter geen aanleiding om iets aan die situatie te doen. De weginspecteurs houden het in de gaten de komende tijd." Ook een chauffeur die er donderdagmiddag is langsgereden heeft opnieuw bij Kampen de vrachtwagens van Girteka zien staan.

Zwarte lijst

"Dit transportbedrijf staat op de zwarte lijst", weet bestuurder Edwin Atema van FNV Bondgenoten. "Daar is van alles aan de hand. Bijvoorbeeld het overtreden van de rij- en rusttijden, illegale cabotage en het aantrekken van chauffeurs buiten de EU. Zoals Russen die hier rijden."

"Nederlandse- en buitenlandse bedrijven raken werk in Scandinavie kwijt door deze onderneming", vertelt hij verder.

En: "De chauffeurs die gestrand zijn hebben geen beroep op FNV Bondgenoten gedaan."

Update

Donderdagmiddag zijn de chauffeurs met onbekende bestemming vertrokken. Naar verluidt zou dit in opdracht van het transportbedrijf zijn vanwege de negavtieve berichtgeving in Nederlandse media.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,478

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden