Clicky


Overlast voor Nederlandse transporteurs door aanhoudende acties Franse vrachtwagenchauffeurs

Overlast voor Nederlandse transporteurs door aanhoudende acties Franse vrachtwagenchauffeurs [+foto's]
21-01-2015 10:12 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS - De acties van de Franse vrachtwagenchauffeurs gaat woensdag 21 januari de derde dag in. Dinsdagmiddag leek het er even op dat de acties gestopt zouden worden maar nadat dinsdagnacht een overleg tussen de bonden en de werkgevers op niets uitliep zijn de acties woensdagochtend weer hervat.

De Franse bonden waarschuwen zelfs voor "nog hardere acties". De vakbonden eisen vijf procent loonsverhoging maar de werkgevers bieden slechts twee procent. Hiermee gaan de bonden niet akkoord.

Grimmige sfeer

Zondag vertrok chauffeur A. van Arkel, van het gelijknamige A. van Arkel transport, naar Frankrijk. "Tot voor Caen ging het goed. Ter hoogte van Routiers la Central reed er een vrachtwagen voor mij en ik zag zijn remlichten aangaan. Ik dacht eerst nog dat hij een auto had aangetikt. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat er personen uit auto's sprongen met vlaggen van de vakbonden."

Van Arkel stond, samen met nog twee Nederlandse vrachtwagenchauffeurs achter hem, zondagavond rond 23:00 uur als eerste in de rij.

"Rond 01:00 uur werden wij onder begeleiding van de vakbond naar een parking gebracht. Inmiddels hing er een actievoerder aan mijn spiegel. Ik vroeg nog aan de vakbond of wij niet door mochten rijden. Wij zijn immers Nederlandse chauffeurs en hebben niets met hun cao te maken."

De reactie van de vakbond was duidelijk: "Alles wat wij stil kunnen zetten gaat aan de kant", aldus de vakbondsman.

Een chauffeur die na een paar uur probeerde er tussenuit te rijden kreeg een stapel pallets voor zijn auto die in brand werden gestoken.

"Maandagochtend bij het ontwaken stond het helemaal vast op de ring van Caen", gaat van Arkel verder.

"Een Fransman met een oplegger vol met gasflessen reed nog stapvoets tussen de vrachtwagens door tot hij ter hoogte van de actievoerders kwam. De actievoerders begonnen hard op zijn deuren te slaan om hem te laten stoppen. Toen de chauffeur toch probeerde erlangs te rijden sprongen de actievoerders tussen de cabine en de trailer en trokken zijn slangen los en werd hij naar de kant gedirigeerd."

Volgens van Arkel werden alle vrachtwagens die toch voorbij de blokkades wilden rijden aan de kant gezet.

"Ik heb tot dinsdag 14:40 uur hier gestaan, toen werd alles opgeheven en konden we eindelijk rijden naar onze losadressen", besluit van Arkel.


NB: Sta jij vast in Frankrijk door de acties? Laat het ons weten: redactie@transport-online.nl Je reactie of foto kan gebruikt worden voor publicatie!