Clicky


KNV: Kabinetsspeerpunt ‘de slimme stad’ vereist slimme mobiliteit

KNV: Kabinetsspeerpunt ‘de slimme stad’ vereist slimme mobiliteit
21-01-2015 09:42 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Bij gelegenheid van de KNV nieuwjaarsreceptie riep voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer, op tot intensieve en soepele samenwerking binnen de sector reizigersvervoer. Dat leidt tot aantrekkelijke dienstverlening, en dus meer klandizie.

Pieter Hofstra, algemeen voorzitter KNV, benadrukte dat de innovatie wordt aangejaagd door ICT: "De mogelijkheden om als openbaar vervoer en taxi te concurreren met de auto voor de deur nemen hand over hand toe."

Maar ook de groeiende behoefte aan duurzaamheid biedt nieuwe kansen voor ondernemers in reizigers en goederenvervoer.

De slimme stad als speerpunt 

Volgens het new climate initiative van de mondiale commissie voor economie en klimaat (lees meer in The New Climate Economy Report) is de compacte stad met een fijnmazig openbaarvervoernet de toekomst. Nederland wil van de ‘slimme stad’ een speerpunt maken voor haar voorzitterschap van de Europese Unie in 2016. Hans de Boer adviseerde de vervoerssector: "Gebruik dit jaar om heel duidelijk maken dat die slimme stad niet kan bestaan, zonder slimme faciliteiten voor mobiliteit."

Nederlandse taxiwereld 

Over nieuwe toetreders op de taximarkt stelt De Boer dat deze door de Nederlandse taxiwereld op heel gewogen manier tegemoet zijn getreden, maar ook dat nieuwe toetreders moeten functioneren binnen de wet.

Vervoer van goederen per spoor

Bij de afspraken over het spoorgoederenvervoer en de Tweede Maasvlakte hoort een beleid dat gericht is op de ontwikkeling van de achterlandverbindingen. Kabinetsbesluiten over een forse verhoging van de gebruikersvergoeding zijn daarmee strijdig.  Hans de Boer benadrukt het belang van goede spoorverbindingen naar het achterland, en dan vooral Duitsland, als noodzakelijk onderdeel van de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie en de zeehavens.

Gastvrij Nederland

Eén van de strategische doelen die Hans de Boer tijdens zijn voorzitterstermijn voor de Nederlandse economie heeft gesteld, is te bewerkstelligen dat iedere toerist die Nederland bezoekt, één nacht langer blijft, om de vele bezienswaardigheden te bezoeken. Daarbij zijn touringcars onmisbaar: dankzij hun flexibiliteit en comfort zijn ze bij uitstek geschikt om de vakantiegangers te vervoeren. En dragen ze in belangrijke mate bij aan de gastvrijheid die Nederland de buitenlandse bezoekers te bieden heeft.