Clicky


'Gevolgen accijnsverhoging brandstof rampzalig'

'Gevolgen accijnsverhoging brandstof rampzalig'
20-01-2015 09:37 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De gevolgen van de verhoging van de accijns op diesel en lpg pakken 'nog desastreuzer uit dan eerst gedacht'. Dat betogen de Bovag en de belangenvereniging voor pompstations, Beta, dinsdag. Tankstations zouden over 2014 zo'n acht procent minder diesel en 23 procent minder lpg hebben verkocht.

Vooral transporteurs zouden sinds de accijnsverhoging liever over de grens tanken. "De laatst bekende cijfers van het CBS tonen aan dat er voor het wegverkeer in de eerste tien maanden van 2014 landelijk al 453 miljoen liter diesel en 96 miljoen liter minder LPG werd getankt dan in dezelfde periode het jaar ervoor", aldus Bovag en Beta in een gezamenlijke verklaring.

Door de teruglopende brandstofverkopen zouden vooral pomphouders in de grensstreken in de problemen raken. "In de eerste maanden van 2014 noteerden tankstations langs de Duitse of Belgische grens al verliezen van gemiddeld dertig procent op de dieselafzet, met uitschieters tot zeventig en tachtig procent", klagen de belangengroepen. (Novum)