Clicky


OM: dood fietsertje Utrecht was een ongeluk

OM: dood fietsertje Utrecht was een ongeluk
15-01-2015 11:18 | Ongevallen | auteur De Redactie

UTRECHT - De aanrijding waarbij een zesjarig fietsertje uit Utrecht om het leven kwam, was een ongeluk. De jongen werd vorige week op het Smakkelaarsveld in het centrum van de stad aangereden door een bus, maar de buschauffeur kon er niets aan doen. Dat constateert het Openbaar Ministerie donderdag na een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeluk.

De dood van het jongetje leidde tot verontwaardigde reacties. De omgeving van het Smakkelaarsveld is al jaren een grote bouwput door de renovatie van station Utrecht Centraal en de verbouwing van het aangrenzende Vredenburg. De Fietsersbond zegt dat de situatie voor fietsers zeer onoverzichtelijk is.

De school van het kind drong al jaren bij de gemeente aan op tijdelijke veiligheidsmaatregelen. Ook de Utrechtse politiek heeft vragen gesteld over het ongeluk. Het Utrechtse stadsbestuur heeft maatregelen beloofd, als dat nodig is.

Volgens het OM kon het kind niet op tijd remmen voor een rood verkeerslicht. Hij sloeg alarm. Zijn oppas, die naast hem fietste, probeerde het jongetje nog te grijpen, maar dat mislukte.

Uit camerabeelden uit de bus is gebleken, dat de chauffeur niet kon vermoeden dat het kind door rood zou fietsen. De bus reed niet te hard. Hoewel er veel wordt geklaagd dat fietsers rond de bouwput te weinig tijd hebben om over te steken, voldeed de afgestelde doorrijtijd bij de verkeerslichten aan de wettelijke richtlijn, aldus het OM. (Novum)