Alle Iveco‘s probleemloos door tiende etappe Dakar 2015

Alle Iveco‘s probleemloos door tiende etappe Dakar 2015
15-01-2015 09:53 | Uitslagen | auteur De Redactie

De 10e etappe werd woensdag verreden over de special die oorspronkelijk alleen was uitgezet voor de motoren en quads. Het werden nu 371 kilometer die volgens de teamleden niet al te moeilijk waren en dus ook geen hele grote verschillen in het klassement brachten.

Kamaz is nog steeds oppermachtig, Iveco’s komen ook vandaag weer probleemloos binnen met een vijfde en zesde plaats voor de IVECO Powerstar en een zestiende voor de IVECO Trakker van Pep Vila. De proef had prima weer, terug in het bivak is het een heus waterballet geworden. Er is een wolkbreuk geweest, juist boven de standplaats van vandaag, voor onze monteurs zal het vanavond dus niet het leukste scenario zijn.

Special 10

Het verhaal draait eigenlijk om de interne machtsstrijd tussen Nikolaev en Mardeev. De eerste is dit jaar duidelijk de betere rijder met zes etappeoverwinningen tot nu. Ook woensdag wist hij van meet af aan de koppositie te verdedigen. Het verschil met Mardeev was aan de finish echter maar een luttele 49 seconde. Daardoor is er in het algemeen klassement nog steeds een voorsprong voor Mardeev van 13:21 minuut. Het verschil blijft ongeveer één lekke band, dus tot de laatste kilometer blijft het voor beide heren spannend.

Eén van beiden moet hopen op een fout van de ander, maar als dat gebeurt grijpt diegene die de fout maakt mogelijk zelfs naast een podiumplaats, mocht het verkeerd uitpakken. Het Team Iveco | De Rooy | Iveco heeft minder spannende teamorders, daarvoor zijn de verschillen iets te hoog opgelopen. Zowel Hans als Gerard hadden vandaag een behouden rit zonder grote risico’s. Navigatie was niet al te lastig en het weer was tijdens de proef goed. Gerard werd vijfde op 5:19, Hans zesde op 7:16 en Pep werd 16e op 24:43 minuut.

Gerard de Rooy

"Gewoon lekker gereden maar een redelijk vlakke, niet al te lastige etappe dus kunnen we er niet heel veel spannends van maken. Ik had gehoopt dat we vandaag de winst naar ons toe zouden kunnen trekken maar daarvoor was het traject niet ideaal. Mijn kracht komt tot uiting in ritten met zware ondergrond waar het niet op snelheid maar op stuurmanskunst aan komt. Ritten zoals vandaag kan ik meer verliezen dan winnen." Aldus een nuchtere Gerard de Rooij.

Hans Stacey

"We hebben behouden gereden, gingen voor safe. Blij dat de auto ook vandaag weer perfect was. Navigatie liep vandaag ook vlekkeloos, morgen hopen dat we het gat met Sotnikov nog wat kunnen verkleinen."

Het aftellen is begonnen, nog maar drie etappes en dan zit Dakar 2015 er weer op. Het zijn nog drie WRC-achtige proeven die vooral snel zijn. Door de hevige regenval zal het op de proef soms nat zijn. Verder komt er op de droge stukken al weer vrij snel veel stof. Het stof brengt altijd een hoog risico met zich mee brengen. Waakzaamheid blijft de komende dagen dus geboden, zo ook in de 11e etappe van Salta naar Termas de Río Hondo.

Men rijdt 184 kilometer verbinding gevolgd door een korte special van 194 kilometer en vervolgens nog een kleine verbinding van 142 kilometer. De auto’s en trucks starten weer door elkaar. De eerste truck, die van Nikolaev, verwachten we 11:40 uur (GMT -3 uur) aan de start. Termas de Río Hondo staat bekend om zijn natuurlijke, thermale, heet water bronnen. Deze omgeving is een bekend Spa gebied in Argentinië, vooral geliefd bij hoge bloeddruk en reuma patiënten.

Sinds vorig jaar is in Termas de Río Hondo een gloednieuw race circuit geopend waar men op 19 april 2015 voor de 2e keer het prestigieuze MotoGP heeft binnen gehaald. Het bivak staat vanavond in de nabijheid van het circuit.

Men verwacht vandaag wederom af en toe een regen- of onweersbui en temperaturen tot bijna 30° Celsius.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden