Clicky


Brink’s werknemers starten estafetteacties in regio Rotterdam

Brink’s werknemers starten estafetteacties in regio Rotterdam
14-01-2015 13:22 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - Dinsdagavond heeft het actiecomité met werknemers van Brink’s en vakbonden FNV en CNV besloten dat de Brink’s werknemers vanaf donderdag estafette en ludieke acties gaan houden. Vandaag laten ze weten de acties te starten in de regio Rotterdam. Iedere dag is een andere regio aan de beurt.

Het estafettemodel is vooral bedoeld om consumenten te ontzien, geldpinautomaten raken minder snel leeg in dit model. De ‘adempauze’, om met Brink’s te komen tot een goed sociaal plan en zoveel mogelijk werknemers naar GSN, G4S en SecurCash over te laten gaan, heeft niet geleid tot een oplossing.

Leen van der List, actiecoördinator FNV: “De Brink’s werknemers zijn zeer strijdbaar en gaan actievoeren tot er wel een goede oplossing is. Naast stakingen komen er ludieke acties. Hiermee gaan we vooral druk zetten op GSN, G4S en SecurCash. Die bedrijven hebben de sleutel voor de oplossing in handen. Vooral G4S en SecurCash blokkeren momenteel een oplossing. Zij weigeren met Brink’s afspraken te maken over het in dienst nemen van collega’s die nu werk doen voor onder andere de Rabobank.” CNV actiecoördinator Peter de Jong vult aan: "De bank zegt het belangrijk te vinden dat er een oplossing komt, maar ziet nog steeds geen kans om de toekomstige uitvoerders van hun geldtransporten op andere gedachten te brengen. Het is de hoogste tijd dat de Rabobank zijn sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid oppakt.”

Ook zijn er acties mogelijk bij het landelijk net en de geldtelcentrales.

Van der List en De Jong: “De veiligheid van klanten en collega’s staat daarbij voorop, daaraan doen we geen concessies. Om die reden blijven de Brink’s werknemers het geld bij de retailers gewoon blijven ophalen.”

Achtergrond

Bij Brink’s Nederland werken 1.080 mensen. Rabobank en ABN Amro stappen over naar Geld Service Nederland (GSN) en ook SNS heeft het contract met Brink’s opgezegd en gaat over naar een andere marktpartij. Door het verlies van deze klanten zullen ruim 600 banen bij Brink’s verdwijnen. Doordat het werk niet verdwijnt, maar wordt overgenomen door andere uitvoerders, willen de vakbonden dat deze nieuwe uitvoerders afspraken maken over het overnemen van (een deel van) het ervaren personeel van Brink’s.  Met Brink’s willen de bonden een goed sociaal plan afspreken voor de werknemers die niet kunnen worden overgenomen.