Clicky


Buspassagiers gedood bij beschieting legerpost Oekraïne

Buspassagiers gedood bij beschieting legerpost Oekraïne
13-01-2015 20:03 | Buitenland | auteur De Redactie

DONETSK - Bij de beschieting van een controlepost van het leger in het oosten van Oekraïne zijn dinsdag elf burgers om het leven gekomen. Nog eens dertien raakten gewond. Dat heeft de regionale regering in Donetsk, die achter de centrale regering in Kiev staat, gezegd in een verklaring.

De aanval zou zijn uitgevoerd door rebellen op het moment dat een personenbus langs de wachtpost reed. De controlepost ligt vlakbij de plaats Volnovacha, in de regio Donetsk. De raketten zijn volgens het regiobestuur afgeschoten met een Grad-lanceerinstallatie. Onder de doden is een tienermeisje, zei een verslaggever van de Oekraïense zender 5 Kanal.

De rebellen spreken tegen dat zij voor de raketaanval verantwoordelijk zijn. De beschuldiging is 'disinformatie' van de zijde van Kiev, beweerden zij tegenover ITAR-TASS. Rebellenvertegenwoordiger Denis Poesjilin noemt de aantijging een 'provocatie'. "We voerden op die plaats geen krijgshandelingen uit", zei hij tegen het Russische persbureau. "Er waren geen gevechten."

De strijd tussen het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische rebellen heeft inmiddels aan meer dan 4700 mensen het leven gekost. De afgelopen dagen zijn de gevechten weer opgelaaid. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan het vredesbestand te hebben geschonden. Het leger waarschuwde dinsdag dat toegangswegen naar gebieden die in handen zijn van separatisten mogelijk worden afgesloten.

Gevreesd wordt dat een vredesovereenkomst steeds verder buiten bereik komt te liggen. Bij vooroverleg in Berlijn boekten Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk maandagavond te weinig vooruitgang om binnenkort een nieuwe vredesconferentie op hoog niveau te kunnen organiseren.

De Oekraïense regering lijkt zich ook op te maken voor het ergste. Dinsdag werden plannen voor een nieuwe mobilisatieronde voor militairen bekendgemaakt. De rekruten komen uit het hele land, maar een exact aantal werd niet genoemd. (Novum/AP)