Clicky


De Unie gooit stakingswapen overboord

De Unie gooit stakingswapen overboord
12-01-2015 11:15 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Vakbond De Unie gooit het stakingswapen overboord omdat het bot is geworden. "Staken levert niks op, daarom doet De Unie dat niet meer. Als argumenten aan tafel niet helpen, dan helpt een polonaise op het Malieveld zeker niet. Wat helpt, is een goed gesprek met de werkgevers over waar ook wij werknemers met dit land naartoe willen", zei voorzitter Reinier Castelein maandag.

"Juist nu de ontwikkelingen sneller gaan dan we kunnen bevatten met 3D-printing, automatisering, digitalisering en robotisering, kunnen werknemers niet langs de zijlijn blijven staan. DeUnie Arbeidsmonitor laat nu al zien dat harde acties of stakingen niks gaan opleveren. Integendeel: er gaan in 2015 nog honderdduizend banen verloren", aldus Castelein.

De FNV noemt een vakbond die nooit staakt 'een tijger zonder tanden'. "Staken is de kern van vakbondsvrijheid en niet voor niets een grondrecht", zegt FNV-voorzitter Ton Heerts in een reactie. "Staken heeft zin, kijk naar de zorg, de mensen van Tata Steel en van Brinks. De FNV poldert als het kan en foldert als het moet en daar hoort staken bij." (Novum)