Nikolaev eerste, de Rooy tweede in achtste etappe

Nikolaev eerste, de Rooy tweede in achtste etappe
11-01-2015 19:27 | Uitslagen | auteur De Redactie

Een perfect gereden proef van Gerard de Rooij in zijn IVECO Powerstar levert hem uiteindelijk maar een tweede plaats op. Het mega geweld waarmee Nikolaev zijn grote verlies van de eerste marathon etappe heeft goedgemaakt was voor geen andere deelnemer tegen te rijden. Maar liefst 11:16 minuut voorsprong wist de Rus aan de streep op te bouwen in het nadeel van Gerard. De verschillen met de rest van het veld werden allengs groter.

Special 8

De laatste 50 kilometer zand stonden te boek als zwaar. Gezien de grote verschillen in de uitslagen en het gering aantal deelnemers dat zich een uurtje na de winnaar heeft weten te melden kunnen we het bevestigen, de organisatie had niets teveel gezegd. De totale proef was maar 273 kilometer. Nikolaev domineert de special van meet af aan en weet met een gemiddelde snelheid van bijna 80 km/uur naar de finish te komen. Daarbij start hij als twintigste en komt als vierde over de eindstreep, hij heeft dus zestien vrachtwagens achter zich gelaten.

Gerard rijdt een constante proef en mag tevreden zijn met het behaalde resultaat. Wat hem betreft zat er vandaag niet meer en was het gewoon een prima race. Hij was dan ook enorm verbaast toen hij de tijdwinst van Nikolaev te horen kreeg. Hans weet vandaag een zevende plaats te bemachtigen, tot halverwege de proef lag hij in de top drie.

In het laatste stuk duinen heeft hij iets prijs moeten geven om uiteindelijk 49:43 minuut toe te geven op de dagwinnaar. Pep heeft zojuist ook zijn IVECO Trakker veilig over de streep weten te krijgen. Hij is uiteindelijk als zestiende binnen met een achterstand van 1:56:09 uur. In aanvang van de proef heeft hij wat problemen gehad, we brengen u morgen op de hoogte van zijn ervaringen.

Gerard de Rooy

"Het liep vandaag goed al waren de eerste 160 kilometer over een enorm slechte piste. Een echt ‘Kamaz’ pad waar ik niet tot het uiterste durf te gaan. Vanaf de duinen ging het lekker al was het wel enorm lastig te navigeren. Wij hebben af en toe flink moeten zoeken maar uiteindelijk waren we niet de enige. Het gaat voor een heleboel deelnemers knap lastig worden. Uiteindelijk wel een heerlijk gevoel om als 1e van de duin af te komen en nog een leeg bivak te bereiken", aldus Gerard zojuist vanuit Iquique te Chili.

De dag van morgen

Na acht intensieve rallydagen is het nu tijd voor een dagje luieren, ontspannen en vooruitkijken. Dan hebben we het natuurlijk over de rallyrijders, de monteurs hebben de komende 40 uur royaal de gelegenheid om alle voertuigen weer voor 100% in orde te maken om vol goede moed aan het 2e deel van Dakar 2015 te beginnen. Als we het kapotte achteras differentieel van Gerard tijdens de 4e etappe buiten beschouwing laten hebben we tot op heden gelukkig geen grote technische problemen gekend.

Er staan in de laatste vier specials nog 1.476 kilometers tegen de chrono op het programma. De totale rit tot dat de karavaan terug in Buenos Aires is bedraagt nog 3.336 kilometer. Laten we met z’n alle hopen dat het voor de deelnemers in elk geval veilige kilometers mogen zijn.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,772
Diesel1,471

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden