Clicky


Massale opkomst voor Charlie Hebdo-mars in Parijs

Massale opkomst voor Charlie Hebdo-mars in Parijs
11-01-2015 15:08 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS - Honderdduizenden mensen zijn zondag in Parijs de straat opgegaan voor een mars voor de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Tientallen wereldleiders liepen kort mee in de mars, die een reactie is op de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo vorige week en de gijzeling in een supermarkt afgelopen week. Tussen woensdag en vrijdag kwamen zeventien mensen om het leven.

Voorop liepen de nabestaanden van de slachtoffers en de collega's van de vermoorde redacteuren van Charlie Hebdo. Daarachter, de afgereisde regeringsleiders. Op het moment dat de mars begon klonk er een oorverdovend applaus door de straten van de Franse hoofdstad. De planning was dat de mars rond 18.00 uur voorbij zou zijn, maar vanwege de drukte loopt dat flink uit.

"Parijs is vandaag de hoofdstad van de wereld", zei de Franse president François Hollande voordat hij de wereldleiders welkom heette. Onder anderen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zijn naar Parijs afgereisd en liepen arm in arm mee met de mars. Opmerkelijk genoeg komt een aantal afgevaardigden uit landen die het zelf niet al te nauw nemen met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

'Ik ben Charlie', stond er op duizenden posters, borden, vaandels en andere voorwerpen. Velen zwaaiden met de cartoons die voor de daders de aanleiding was voor de aanslag op Charlie Hebdo. Ook waren er veel Franse vlaggen en die van andere landen te zien.

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius riep het land zondag op tot eenheid. "De terroristen willen twee dingen: ze willen ons bang maken en ze willen ons verdelen. We moeten juist het tegenovergestelde doen. We moeten als een opstaan", aldus Fabius.

Niet alleen in Parijs, maar ook elders in en buiten Frankrijk gingen tienduizenden mensen de straat op voor het vrije woord en tegen haat en extremisme. Onder meer in Sydney, Londen, Madrid, Caïro, New York en Tokyo werd gedemonstreerd. (Novum/AP)