Clicky


Franse politie jaagt op vriendin gijzelnemer

Franse politie jaagt op vriendin gijzelnemer
10-01-2015 15:21 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS - De Franse politie jaagt op de vriendin van de gijzelnemer die vrijdag in een joodse supermarkt in Parijs de dood vond. De vrouw is mogelijk gewapend en wordt als gevaarlijk beschouwd. Haar arrestatie kan bijdragen aan het ontmantelen van een potentieel terreurnetwerk, zei de politie.

Hayat Boumedienne (26) trad in juli 2009 tijdens een informele islamitische ceremonie in de echt met Amedy Coulibaly. Samen zouden zij de gijzeling in de joodse supermarkt vrijdag hebben uitgevoerd. Coulibaly schoot daar, voor hij zelf door de politie werd gedood, vier gijzelaars dood. Een dag eerder had hij in het zuiden van Parijs een agente vermoord.

Boumedienne is nooit veroordeeld voor een misdrijf, maar uit juridische documenten blijkt dat ze nauwe banden heeft met islamitische radicalen die bekend zijn bij de Franse veiligheidsdiensten. Ooit poseerde ze voor een foto in islamitisch gewaad en met een kruisboog in haar hand.

In het verleden is ze verhoord door de autoriteiten over haar reactie op terreurdaden van Al-Qaida. "Ik heb geen mening", was haar antwoord, waarna ze opmerkte dat onschuldige mensen door de Amerikanen worden gedood en beschermd moeten worden. Informatie in de media noemde ze verdacht. (Novum/AP)