Clicky


Klopjacht op daders terreuraanslag Parijs

Klopjacht op daders terreuraanslag Parijs
09-01-2015 01:00 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS - De Franse autoriteiten hebben daags na de terreuraanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo negen personen opgepakt voor verhoor. Het gaat volgens de politie om mensen uit de naaste omgeving van de twee verdachten, de broers Cherif en Said Kouachi, respectievelijk 32 en 34 en jaar oud.

Meer dan negentig mensen werden ondervraagd. De autoriteiten hebben het zoekgebied naar de verdachten van Parijs donderdag uitgebreid tot de noordelijke regio Picardië, waar verschillende mogelijke schuilplaatsen werden uitgekamd, zei minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve.

Woensdag doorzocht de politie al de flat van Said Kouachi in Reims. Donderdagmiddag concentreerden de zoekacties zich rond de steden Villers-Cotterets en Crepy-en-Valois, ten noordoosten van Parijs.

Bij Villers-Cotterets overvielen twee mannen die aan het signalement van de daders voldeden een tankstation. Grote aantallen speciale politie-eenheden stroomden later naar Crepy-en-Vallois na berichten dat de verdachten zich daar hadden verschanst. Volgens een bron bij de gendarme waren de mannen echter niet gelokaliseerd.

Een zegsman bij de politie verklaarde dat de verdachten een verband hadden gelegd met een Jemenitisch terreurnetwerk. Een getuige, Cédric Le Béchec, schreef op Facebook dat de moordenaars bij hun vertrek zeiden 'vertel de media dat het Al-Qaida in Jemen was'.

Zowel Al-Qaida als de groep Islamitische Staat heeft meermalen bedreigingen geuit tegen Frankrijk, dat luchtaanvallen uitvoert op extremisten in Irak en vecht tegen militanten in Afrika. Stephane Charbonnier, de vermoorde hoofdredacteur van Charlie Hebdo, werd in 2013 in een nummer van het Al-Qaida-blad Inspire met name bedreigd. Charlie Hebdo had karikaturen van de profeet Mohammed afgedrukt en de draak gestoken met het islamitisch geloof, zoals het ook andere religies en politieke figuren op de hak nam.

Op veel plaatsen in de wereld, van Bangkok tot Berlijn, gingen donderdag duizenden mensen de straat op om op te komen voor de vrijheid van meningsuiting en de slachtoffers van de aanslag te eren. Onder de doden waren acht journalisten, twee politieagenten, een receptionist en een bezoeker. Elf mensen raakten gewond, vier van hen levensgevaarlijk. (Novum/AP)