Clicky

 
Transport Online - Van den Bosch Transporten in hoger beroep tegen uitspraak

Van den Bosch Transporten in hoger beroep tegen uitspraak

Van den Bosch Transporten in hoger beroep tegen uitspraak
08-01-2015 16:54 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ERP - De rechtbank heeft vandaag tussenvonnis gewezen in de rechtszaak die vakbond FNV heeft aangespannen tegen Van den Bosch Transporten BV en Silo-Tank KFT aangaande de toepasbaarheid van de Nederlandse cao en een loonvordering van tien voormalige chauffeurs van het Hongaarse Silo-Tank KFT.

De rechter concludeert dat de betreffende Hongaarse chauffeurs niet in dienst waren bij Van den Bosch Transporten BV. Ook is er volgens de rechter geen sprake van schijnconstructies en postbusfirma’s. Echter is de rechter van mening dat de Europese detacheringsrichtlijn, het relevante wettelijke kader voor deze discussie, van toepassing is op de betreffende Hongaarse chauffeurs, waardoor de Nederlandse basisarbeidsvoorwaarden volgens de rechter toegepast dienen te worden.

Complexiteit

Van den Bosch betreurt dit tussenvonnis en gaat in hoger beroep, vertelt operationeel directeur Marcel Wouterse. "Er is sprake van een verschil van mening over de toepasbaarheid van de Europese detacheringsrichtlijn. De inhoud van dit tussenvonnis bestempelt de complexiteit van deze richtlijn. De rechter heeft duidelijk gemaakt dat de chauffeurs niet in dienst zijn van Van den Bosch Transporten en dat er geen sprake is van schijnconstructies en postbusfirma’s. Toch is de rechter van mening dat de betreffende chauffeurs volgens de detacheringrichtlijn bij hun Hongaarse werkgever recht hebben op Nederlandse basisarbeidsvoorwaarden. Maar waarom zou een buitenlandse chauffeur in dienst van een buitenlands bedrijf dat internationale transporten verricht onder de Nederlandse cao moeten vallen?"

Collectieve aanpak

De toepasbaarheid van de detacheringsrichtlijn binnen het internationale transport blijft volgens Wouterse dan ook onderwerp van discussie. “Deze richtlijn is onvoldoende duidelijk. Deze materie vraagt om overkoepelende regelgeving die duidelijkheid moet bieden over de verloning van chauffeurs die in het internationale transport worden ingezet.”

Van den Bosch Transporten blijft van mening dat een discussie die vele ondernemingen aangaat niet gevoerd kan worden in de vorm van een juridische strijd met één bedrijf. “Daarom willen wij dat het gesprek over de inzet en betaling van buitenlandse vervoerders wordt gevoerd op de plekken waar dat hoort”, benadrukt Wouterse. “Er is een nationale en internationale politieke discussie nodig. Die moet leiden tot het opstellen van eenduidige Europese regelgeving en uniforme handhaving. Daarnaast moeten de stakeholders in de Nederlandse logistieke sector - werkgevers, werknemers en de overheid - om de tafel om samen te komen tot redelijke en praktische afspraken. Het spreekt voor zich dat wij daar een constructieve partij in willen zijn.”

Vervolgprocedure

De rechter heeft de Hongaarse werkgever Silo-Tank KFT gevraagd om meer informatie over de mogelijk toepasbare Nederlandse arbeidsvoorwaarden in te dienen in relatie tot de loonvordering van de Hongaarse chauffeurs. Deze zaak zal op 5 februari 2015 verder worden behandeld. Tevens heeft de rechtbank bekendgemaakt dat de rechtszaak die vakbond FNV heeft aangespannen tegen Van den Bosch Transporten BV, Silo-Tank KFT en Van den Bosch Transport GmbH op beschuldiging van het niet naleven van de cao voor het beroepsvervoer op 22 januari 2015 verder wordt behandeld.

Foto's

  • J.Roeland
    VAN DEN BOSCH
  • J.Roeland
    VAN DEN BOSCH
  • Van den Bosch vof
    Van den Bosch vof
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden