Clicky


Bijeenkomsten in Frankrijk na aanslag Charlie Hebdo

Bijeenkomsten in Frankrijk na aanslag Charlie Hebdo
07-01-2015 19:17 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS - In diverse Franse steden zijn dinsdag mensen spontaan de straat opgegaan als eerbetoon aan de medewerkers van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo die bij een terreuraanslag om het leven zijn gekomen. De aanslag eiste in totaal twaalf levens.

Onder andere op het Place de la République in het centrum van Parijs kwamen duizenden mensen bijeen. Ze hielden kaarsen, potloden en pennen in de lucht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Burgemeester van Parijs Anne Hidalgo, die had opgeroepen tot de bijeenkomst, heeft volgens de Franse krant Le Figaro de gemeenteraad voorgesteld om Charlie Hebdo uit te roepen tot 'ereburger' van de stad. Vrijdag wordt het voorstel besproken.

Niet alleen in Parijs, ook in andere Franse steden en zelfs in het buitenland gaan mensen de straat op om hun medeleven te betuigen. Ook op de Dam in Amsterdam zijn mensen samengekomen.

Via Twitter worden massaal berichten verstuurd met de hashtag #JeSuisCharlie (Ik ben Charlie). Cartoonisten van over de hele wereld zijn na de aanslag in actie gekomen. Tientallen tekenaars hebben spotprenten gemaakt naar aanleiding van het bloedbad. (Novum)