Clicky


Staartstuk vermist toestel Air Asia gevonden

Staartstuk vermist toestel Air Asia gevonden
07-01-2015 11:15 | Algemeen | auteur De Redactie

PANGKALAN BUN - Duikers hebben in de Javazee het staartstuk waargenomen van het vliegtuig van Air Asia dat tien dagen geleden van de radar verdween. Dat heeft het hoofd van de Indonesische zoek- en reddingsdienst, Henry Bambang Soelistyo, woensdag bekendgemaakt.

De vondst is van groot belang, omdat de belangrijke zwarte dozen, de recorders voor spraak- en vluchtgegevens, zich in dit deel van het vliegtuig bevinden. Deze gegevens kunnen opheldering verschaffen over de oorzaak van de crash van vlucht 8501.

De staart werd door een Indonesisch onderzoeksschip gevonden op negen kilometer afstand van de plek waar het contact met het vliegtuig op 28 december verloren ging. Duikers slaagden er daarna in foto's te maken van het staartstuk, zei Soelistyo.



Het is voor het eerst dat wrakstukken van het verongelukte toestel zijn gesignaleerd. Eerder werden wel kleinere onderdelen van het toestel gevonden, zoals stoelen en een nooddeur. Met behulp van sonar zijn op de zeebodem zes andere grote voorwerpen waargenomen.

Vlucht 8501 had 162 mensen aan boord. Tot dusverre zijn 41 lichamen geborgen. (Novum/AP)