Hans Stacey wint eerste etappe Dakar 2015

Hans Stacey wint eerste etappe Dakar 2015
04-01-2015 22:27 | Uitslagen | auteur De Redactie

BUENOS AIRES - Eindelijk is het DAKAR circus van start, maar liefst 137 auto’s, 161 motoren, 45 quads en 63 trucks zijn vandaag begonnen en strijden de komende twee weken voor de eer en glorie van Le DAKAR 2015.

Er stond vandaag een royale etappe van 838 kilometer op het programma om weg te komen uit het wat dichter bevolkte gebied rondom Buenos Aires. De special werd ingezet na 144 kilometer verbinding en was maar 175 kilometer lang. Daarna volgt nog een afsluitende verbinding van 519 kilometer tot aan het bivak in Villa Carlos Paz niet ver van Rosario waar over 12 dagen nogmaals de tenten zullen worden opgeslagen aan het einde van Le DAKAR 2015.

De trucks starten zoals gewoonlijk de eerste dagen nog achteraan het gehele veld en dus zal het laat zijn voor alle mastodonten hun weg terug hebben gevonden naar het bivak.

Special 1

De special was snel en verliep daardoor met kleine verschillen. Eigenlijk was het de gehele rit een spel om seconden en was het vooral zaak om zonder kleerscheuren de eerste dag door te komen. Gerard ging goed van start maar bleef in het kielzog van Karginov rijden. Daardoor waren er een handvol coureurs achter hem die betere tijden lieten noteren.

Tot WP4 waren de verschillen klein, Hans Stacey had voor de eerste keer stuivertje gewisseld met MAN rijder Marcel van Vliet die 2 seconden moest toegeven. Nikolaev was de eerste KAMAZ rijder gevolgd door de TATRA van Kolomy. Op dat moment lag Gerard de Rooy op een achtste plaats net na de GINAF van Van Ginkel. Pep Vila viel net buiten de top 10, hij kwam als elfde door met een achterstand van 2:39 min op zijn teamgenoot.

Aan de meet liet Hans Stacey zien dat hij zijn IVECO Powerstar goed onder controle heeft. Een eindsprint in de laatste 30 kilometer geven hem een nette voorsprong van 35 seconden op Marcel van Vliet. Loprais en Kolomy delen de derde en vierde plaats op 47 seconden. Van den Brink weet zijn nieuwe RENAULT keurig naar een 5e tijd te sturen op 58 seconden van de dagwinnaar. Van Ginkel eindigt 8e net 1 seconde sneller dan Gerard de Rooy die 1:57 min toegeeft op zijn teamgenoot Hans Stacey. Karginov, de uiteindelijke winnaar van Le DAKAR 2014, komt als 11e over de streep op 3:16 minuut en wordt op 5 seconden gevolgd door de 3e IVECO rijder Pep Vila. Ook de TRAKKER Evo2 van Pep blijkt nog steeds prima geschikt voor het zware Le DAKAR werk.

Gerard

Gerard weet na de special te melden dat hij uitermate tevreden is over het verloop van de etappe. "Na 60 kilometer kwam ik in het stof van Nikolaev te rijden en die ging te langzaam. Er was echter geen mogelijkheid om hem te passeren op de route van vandaag. Gelukkig zit de top 10 nog erg dicht bij elkaar dus morgen zullen we er wederom vol tegenaan gaan.

In elk geval ben ik blij dat we met de etappezege van Hans als team laten zien dat ons materiaal in prima conditie is en we klaar zijn voor het vervolg van de rally.

Hans

150 kilometer na de finish, in de verbindingsrit, belt Hans even om zijn eerste indruk te geven. "Het was vandaag lastig omdat inhalen eigenlijk niet mogelijk was. Een paar langzame jeeps heb ik kunnen passeren, verder geen trucks voorbij kunnen rijden. Laatste stuk was het stof happen achter Loprais waardoor ik nog wat tijd heb moeten prijsgeven. Mijn rechter knie doet zeer van de druk op het gaspedaal, de remmen heb ik gelukkig kunnen sparen vandaag. Na twee verloren jaren wilden we met deze nieuwe auto laten zien wat we kunnen. Ik was erg gebrand op een goede prestatie en ben dan ook heel blij met mijn overwinning."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden