Clicky


Begin 2015: drama in Shanghai, feest elders

Begin 2015: drama in Shanghai, feest elders
01-01-2015 09:25 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Op de stranden van Brazilië, in de wolkenkrabbers van Dubai en op Times Square in New York, overal in de wereld luidden feestvierders het oude jaar uit, een jaar dat gekenmerkt werd door terreur, ebola en vliegrampen. In Shanghai mondde de jaarwisseling uit in een drama, toen tientallen mensen in een grote menigte werden verdrukt. In Duitsland vielen drie doden, bij verschillende incidenten.

Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen rond oud en nieuw in de wereld:

Doden in Shanghai

In Shanghai vonden 35 mensen de dood in het gedrang van de nieuwsjaarviering in het centrum van de stad. Het drama voltrok zich ongeveer een halfuur voor middernacht, in de populaire buurt Bund. Volgens het stadsbestuur liepen nog eens 46 mensen verwondingen op. Veertien van hen zijn er ernstig aan toe.

Persbureau Xinhua meldde op gezag van een getuige dat het gedrang ontstond toen mensen massaal afkwamen op een evenement waarbij coupons werden uitgedeeld die leken op dollarbiljetten.

Doden in Duitsland

In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein vonden bij verschillende incidenten in totaal drie mensen de dood. Een woningbrand in de eerste deelstaat kostte het leven aan een meisje van 16 en een 79-jarige man. Vuurwerk eiste in Sleeswijk-Holstein het leven van een 18-jarige man.



New York, New York

Een miljoen mensen kwamen samen op Times Square in New York om gezamenlijk af te tellen tot nieuwjaar. Burgemeester Bill de Blasio, geflankeerd door vrouw en kinderen, gaf de druk op de knop die de traditionele nieuwjaarsbol doet neerdalen. Feestvierders uit de hele wereld juichten en wensten elkaar een goed nieuwjaar onder het neerdalen van honderden kilo's confetti. Uit de speakers klonk het 'New York, New York' van Frank Sinatra.

Recordpoging in Dubai

De Golfstaat Dubai probeerde het wereldrecord voor de grootste met ledlicht versierde façade te verbreken. De versiering, bestaande uit zeventigduizend ledpanelen, was aangebracht op het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa. Op de façade werd een kleurrijke lichtshow weggegeven en werden de portretten van de leiders van het land geprojecteerd. Om middernacht barstte een enorm vuurwerkspektakel los.

Vorig jaar verbrak Dubai volgens Guinness World Records het record voor de grootste vuurwerkshow.

Het neerdalen van de bol

Het neerdalen van de nieuwjaarsbol in New York vindt inmiddels navolging in heel de Verenigde Staten, vaak aangevuld of verrijkt met lokale gebruiken.

In Las Cruces, in New Mexico, daalde bijvoorbeeld om middernacht een reusachtige kom chili neer; in Atlanta een grote perzik; in Nashville een muzieknoot; in Flagstaff, in de staat Arizona, een grote denneappel; een grote comboylaars in Prescott, Arizona; een gigantische namaaksnoekbaars in Port Clinton, in Ohio; een flink stuk kaas in Plymouth, Wisconsin; en in Escanaba, in Michigan, een replica van een gevulde pastei.

Poging tot viering in Bagdad

Irak laat met 2014 een bijzonder bloedig jaar na. In de hoofdstad Bagdad werd de avondklok die al meer dan een decennium van kracht is voor één avond opgeheven om feestvierders in staat te stellen het nieuwe jaar op straat in te luiden. Uit voorzorg werden drukke straten voor voertuigen afgesloten om aanslagen door strijders van Islamitische Staat te voorkomen.

Feest op de Maagdeneilanden

Duizenden feestvierders kwamen per speedboot, jacht of veer naar het kleine Caribische eiland Jost Van Dyke, waar sinds jaar en dag een van de grootste en ongeremdste nieuwsjaarfeesten in de regio wordt gehouden. Ieder jaar neemt het aantal mensen op het eiland in de nadagen van het jaar toe van de krap driehonderd bewoners tot een feestvierende menigte van vijfduizend zielen.

De jaarlijkse nieuwjaarstraditie ontstond in de jaren zestig. Voorheen moesten de feestvierders het zonder elektriciteit doen, het eiland werd pas in 1992 aangesloten op het net.

Aan de Copacabana

Meer dan een miljoen mensen kwamen naar verwachting naar het beroemde strand, waar tientallen artiesten en dj's op drie podia optraden. Doorgaans wordt tot het ochtengloren gefeest, om op het strand de zonsopkomst mee te nemen. De menigte gaat gehuld in het wit, een Braziliaanse traditie die een vredig jaar moet brengen. Een andere traditie is dat feestvierders kort na de middernacht tot hun knieën de zee in waden en over zeven golven springen. Dat moet geluk brengen.

Protest in de VS

Activisten in Boston hielden tijdens oudjaarsavond een protestactie voor de openbare bibliotheek in de stad. Zij protesteerden tegen het doodschieten van ongewapende zwarte mannen door de Amerikaanse politie. Er werden geen arrestaties verricht.

In New York werd een protestmars gehouden in verband met de dood van twee agenten, die in hun patrouilleauto werden doodgeschoten.