Clicky


Air Asia bevestigt vondst verdwenen vliegtuig

Air Asia bevestigt vondst verdwenen vliegtuig
30-12-2014 15:30 | Ongevallen | auteur De Redactie

PANGKALAN BUN - Het zondag met 162 inzittenden verdwenen vliegtuig van Air Asia is terecht. Wrakstukken die dinsdag in de Javazee bij Kalimantan (Borneo) werden gevonden zijn inderdaad afkomstig van vlucht 8501, liet de luchtvaartmaatschappij in een verklaring weten. De Indonesische marine heeft tientallen lichamen van slachtoffers geborgen.

De Airbus A320 verdween zondag tijdens een vlucht van Surabaya naar Singapore. Kort daarvoor had de piloot om toestemming gevraagd hoger te gaan vliegen om een onweerswolk te mijden. De verkeersleiding wachtte met het verlenen van toestemming omdat er een ander vliegtuig in de buurt was; toen de toestemming werd gegeven was het vliegtuig van Air Asia al van de radarschermen verdwenen.

De wrakstukken en lichamen werden na een zoekactie van twee dagen gevonden op ongeveer zestien kilometer van de laatst bekende coördinaten van het vliegtuig, ongeveer 160 kilometer van het vasteland. Dat zei admiraal Sigit Setiayanta van het marineluchtvaartcentrum op de luchtmachtbasis in Surabaya. Onder water, dat helder is en ter plaatse maar enkele tientallen meters diep, zijn meer wrakdelen gezien.

In een ruimte op de luchthaven van Surabaya waar familieleden van passagiers in afwachting waren van nieuws maakten televisiebeelden van de berging van een van de slachtoffers veel emoties los. De baas van Air Asia, Tony Fernandes, liet via Twitter weten dat zijn 'hart vervuld van verdriet' was en dat woorden tekort schoten om zijn gevoelens uit te drukken.

De Indonesische president Joko Widodo betuigde in een verklaring voor journalisten zijn medeleven met de nabestaanden. Hij bedankte de inzet van ieder die betrokken was bij de zoekactie naar het vliegtuig en zei te bidden voor de slachtoffers.

Bijna alle 155 passagiers aan boord van het verongelukte vliegtuig waren Indonesiërs. Verschillende landen hebben Indonesië hulp aangeboden bij het zoeken naar en bergen van het vliegtuig en de inzittenden. Bij het bergen van de wrakstukken zal vooral gezocht worden naar de zwarte dozen met opgenomen technische gegevens en gesprekken in de cockpit, in de hoop dat die licht kunnen werpen op de oorzaak van het ongeluk.

De crash van vlucht 8501 sluit een bijzonder tragisch jaar af voor de luchtvaart in Azië, en die in Maleisië in het bijzonder. Zo wordt nog altijd gezocht naar de in maart met 239 inzittenden verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Dat is dezelfde maatschappij als die van vlucht MH17 die in juli boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald met 298 mensen onder wie 196 Nederlanders aan boord. Ook Air Asia is in Maleisië gevestigd. (Novum/AP)