Clicky


Transport Online Jaaroverzicht 2014 - Deel 4

Transport Online Jaaroverzicht 2014 - Deel 4
31-12-2014 09:00 | Transport | auteur De Redactie

ZWAAGWESTEINDE - Het jaar 2014 loopt langzaam ten einde. Tijd voor Transport Online om terug te kijken op het afgelopen bewogen transportjaar. Wat waren de hoogtepunten en wat waren de dieptepunten van een jaar lang transport? U leest het allemaal in ons vierdelige jaaroverzicht. Vandaag het vierde deel van 1 oktober tot en met 31 december 2014.

Oktober

Op woensdag 1 oktober 2014 is, in Zwolle, onverwachts Alex Dunnink, directeur van Dunnink Transport op 37-jarige leeftijd overleden. Gerard en Alex runden samen Dunnink Transport BV in Nieuwleusen. Alex Dunnink werd maandag 6 oktober in Rouveen begraven.

Op 3 oktober sloten vertegenwoordigers een Benelux-Verdrag af om grensoverschrijdend samen te werken rond wegvervoerinspectie. Hiermee kunnen onder andere Nederlandse, Belgische en Luxemburgse inspecteurs in de drie landen samen controles uitvoeren op vrachtwagens en bussen. Deze samenwerking leidt tot een meer uniform toezicht op het wegvervoer, en kostenbesparingen. Hiermee vervullen de drie partnerlanden een voortrekkersrol binnen de Europese Unie.

Het was al weer een tijdje stil rondom het fenomeen 'nepagenten'. Maar in Frankrijk zijn ze na een jaar van afwezigheid halverwege oktober opnieuw actief in het zuiden van Frankrijk. Langs de A9 werd, een Belgische vrachtwagenchauffeur, in een Nederlandse vrachtwagen, beroofd van zijn identiteitspapieren door nepagenten.

Terwijl de Belg rond 23:00 uur in zijn cabine lag te slapen werd de chauffeur wakker gemaakt door geschreeuw: "Politie, controle!", klonk het.

Twee mannen stonden voor de cabinedeur en vroegen om de papieren van de chauffeur. De mannen namen de papieren mee naar hun auto om deze te 'controleren' en gingen er vervolgens als een haas vandoor, meldt de Franse krant L'Independant. Volgens de krant zouden de nepagenten de chauffeur eveneens 600 euro afhandig gemaakt hebben.

Ruim de helft van de bedrijven in de transportsector schiet tekort in het naleven van de arbowetgeving. Dat staat in een rapport van de Inspectie SZW dat vrijdag 17 okotober is gepubliceerd.

Tussen 2011 en 2013 voerde de inspectie bijna 4700 controles uit. Bij 55 procent moesten inspecteurs handhavend optreden. Dat gebeurde meestal in de vorm van een waarschuwing of een eis tot naleving. Het aantal inspecties waarin een boete werd opgelegd of het bedrijf de deuren moest sluiten nam tussen 2012 en 2013 tot van twee tot acht procent.

Volgens de inspectie hebben werkgevers de risico's niet altijd in beeld en namen ze daardoor ook geen maatregelen. Vooral kleinere bedrijven houden zich vaak niet aan de regels.

Op woensdag 22 oktober 2014 is, voor de rechtbank van Noord Nederland, Wever Totaal Transport BV failliet verklaard. Het bedrijf is gevestigd aan de Abel Tasmanstraat 9 in Emmen.

Op 24 oktober werd bekend dat vrachtwagenfabrikant DAF verdacht wordt door de Europese Commissie van verboden afspraken met branchegenoten Renault Trucks, MAN, Scania, Daimler, en Iveco. Dat schrijft persbureau Bloomberg op gezag van anonieme bronnen.

De Europese Commissie is volgens de bronnen voornemens volgende maand een officiële klacht tegen de truckfabrikanten in te dienen. Alleen Volvo, eigenaar van Renault Trucks, reageerde tegenover Bloomberg op het bericht. "Het onderzoek is gaande en we wachten het resultaat af."

Maandag 27 oktober 2014 is voor de rechtbank Limburg T.T.B. Weert BV en T.T.B. Holding BV failliet verklaard. Beider bedrijven zijn gevestigd aan de Australiëstraat 12 te Ittervoort.

Volgens curator, mr. Lamers, is er op dit moment nog weinig informatie over het faillissement bekend. Wel is bekend dat er bij het bedrijf circa vijf werknemers werkten en enkele uitzendkrachten.

In 2012 startte T.T.B. Weert nog het failliete H. Bakker Int. Transporten BV uit Ittervoort door.

De Duitse snelwegschutter die vanuit zijn vrachtwagencabine meer dan 700 keer op verschillende vrachtwagens heeft geschoten is donderdag 30 oktober 2014 veroordeeld tot tien jaar en zes maanden gevangenisstraf. Tijdens een van zijn wild west avonturen raakte een automobilist zwaargewond door een kogel.

De rechtbank oordeelde dat de 58-jarige vrachtwagenchauffeur schuldig wordt bevonden aan poging tot moord, zware mishandeling en het opzettelijk gevaar veroorzaken op de weg.

Voor de rechtbank van Rotterdam is dinsdag 28 oktober I.R.T. Trucking BV failliet verklaard. Het bedrijf is gevestigd aan de Grotenoord 33 in Hendrik Ido Ambacht. Twee dagen later werd het op hetzelfde adres gevestigde I.R.T. Int. Road Transport uitstel van betaling verleend.

Begin 2014 kwam I.R.T. Trucking in het nieuws doordat de eigenaren met de dood bedreigd werden door een vrachtwagenchauffeur die op staande voet werd ontslagen en claimde nog geld tegoed te hebben.

De vrachtwagenchauffeur kreeg veel bijval van (ex)collega's.

November

Op zondag 2 november rond 11:00 uur werd er een dode man aangetroffen op een bedrijventerrein in Barneveld. Er stonden een aantal vrachtwagens geparkeerd waarin meerdere chauffeurs het weekeinde verbleven.

Toen collega's bij de vrachtwagen gingen kijken bleek de persoon te zijn overleden. De politie en recherche hebben uitvoerig onderzoek gedaan. Volgens de politie is er geen sprake van een misdrijf.

Rijkswaterstaat past het inhaalverbod vrachtverkeer aan. Vanaf maandag 3 november zijn de eerste borden geplaatst, te beginnen met de A27. Door toenemend vrachtverkeer en uitbreiding van het wegennet wordt het inhaalverbod voor vrachtwagens op verschillende trajecten aangepast. Dit zorgt voor  een betere doorstroming van het verkeer en draagt bij aan de verkeersveiligheid. Medio december 2014 zijn alle borden geplaatst.

In 2003 is op een deel van het Nederlandse autosnelwegennet een inhaalverbod voor vrachtverkeer ingesteld. De afgelopen jaren zijn veel snelwegen verbreed tot drie of meer rijstroken. Op deze wegen, circa 300 km, geldt in de nieuwe situatie géén inhaalverbod meer voor vrachtwagens, omdat er nu voldoende rijstroken zijn om veilig in te kunnen halen.

Een 61-jarige vrachtwagenchauffeur uit Estland is vrijdagmorgen 7 november rond 09.30 uur dood aangetroffen in zijn cabine op een parkeerterrein aan de Meerlandenweg in Amstelveen, dat meldt een woordvoerder van de politie. De man is overleden door een noodlottig ongeval.

De politie gaat er vanuit dat de vrachtwagenchauffeur in de nacht van donderdag op vrijdag ongelukkig is gevallen uit zijn voertuig en daarbij een hoofdwond opliep. De man is daarna teruggegaan in zijn cabine, waar hij overleed.

Woensdag 12 november, is voor de rechtbank van Oost-Brabant, HTL Transport BV, gevestigd aan de Huygensweg 19A te Schijndel, failliet verklaard.

Bij het bedrijf werken voor de laatste gegevens van de Kamer van koophandel circa 14 werknemers.

Het transportbedrijf uit Schijndel is in 2012 ook al eens failliet verklaard, toen nog handelend onder de naam Van der Horst Transport & Logistiek (HTL) BV.

De rechter heeft op woensdag 12 november voor de rechtbank van Rotterdam ook Kievit Transport BV failliet verklaard. Het failliete bedrijf is gevestigd aan de Tramweg 11a in Oude-Tonge.

Volgens de laatste gegevens zouden er twee werknemers werken bij het bedrijf.

Een 50-jarige vrachtwagenchauffeur uit Turkije die op 17 november de weg kwijt was en twee agenten de weg vroeg, zag zijn vraag beantwoord met bijna 17.000 euro aan boetes.

De vrachtwagen van de man bleek te zijn voorzien van een extra, illegale tachograaf en van apparatuur die de originele tachograaf omzeilt. Alles bij elkaar opgeteld leverde dat een totaalbedrag aan boetes van 16.900 euro op, het merendeel voor het Turkse bedrijf dat eigenaar van de vrachtwagen is.

De RDW geeft sinds 14 november een nieuw rijbewijs uit met een chip en een nieuwe vormgeving. Het nieuwe rijbewijs heeft meerdere moderne echtheidskenmerken. Op bepaalde plekken is bijvoorbeeld reliëf te voelen, is er een opvallend doorzichtig rond venster (clear window) in het rijbewijs aangebracht en er zit een hologram op die van kleur verandert als je het kantelt.

Ook bevat het rijbewijs een chip. Deze is vanaf de buitenkant niet te zien. Op de chip staan dezelfde gegevens als ook op het rijbewijs te lezen zijn. De chip is beveiligd tegen het op afstand uitlezen. Uitlezen lukt alleen met behulp van de zogenaamde Machine Readable Zone (MRZ) of met de QR-code.

Voor de rechtbank van Gelderland zijn dinsdag 18 november Van Houten Transport & Warehousing BV en Van Houten Dedicated Vervoer BV failliet.

Een grote brand in het Friese dorpje Metslawier heeft zondagochtend 23 november een grote loods geheel in de as gelegd. De loods was eigendom van Hovenga Transport. In de loods stonden in ieder geval zes vrachtwagens en een shovel.

Het wegvallen van een grote klant en een aantal faillissementen in combinatie met de voortdurende druk op de tarieven zijn voor dienstverlener Post-Kogeko eind november aanleiding tot het doorvoeren van 'strategische aanpassingen'. Gevolg van deze strategische aanpassing is dat een reorganisatieplan moet worden doorgevoerd. De uitvoering hiervan leidt tot het vervallen van circa 100 arbeidsplaatsen.

De rechtbank van Noord-Nederland in Leeuwarden heeft dinsdag 25 november E. van der Veen BV in Burgum failliet verklaard. Bij het bedrijf, aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg 18-24 werkten 52 personen, hen wacht ontslag.

“Ergens zag ik dit faillissement bij expeditiebedrijf E. van der Veen aankomen. Van het personeel hoorde ik dat het er langer rommelt. Twee maanden geleden heb ik nog aan de directie gevraagd hoe het bedrijf er voor stond. "Maak je geen zorgen. Wij redden het wel", zeiden ze”, aldus bestuurder Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen over het afgelopen dinsdag gesneuvelde bedrijf in Burgum.

"Het werd mij toch duidelijk dat ze tegen de zwarte cijfers aanzaten. Ondertussen kwamen er van het personeel ook signalen dat het lange tijd niet goed ging", vertelt hij woensdagochtend verder aan de nieuwstredactie van Transport Online. "Het personeel wachtte een faillissement af", klinkt het even later.

Een paar dagen later wordt bekend dat Combex de doorstart zal verzorgen van E. van der Veen.

Op vrijdag 28 november zijn er meerdere mensen onwel geworden bij een bedrijf aan de Dongenseweg in Tilburg. Tenminste één persoon zou het bewustzijn verloren zijn.

Waardoor de personen onwel zijn geworden is nog altijd niet bekend.

December

De politie heeft dinsdagochtend 4 december in Deventer, Etten-Leur en Wierden drie mannen van 51, 36 en 34 jaar aangehouden, die verdacht worden van het plegen van diefstallen van trekkers met opleggers en het verduisteringen van ladingen.

Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket is gestart nadat er in maart 2014 verschillende aangiftes zijn gedaan van ladingdiefstal. De verdachten namen hiervoor tijdelijk een legitiem transportbedrijf in gebruik en haalden onder de naam van dit bedrijf verschillende ladingen op, die vervolgens niet meer bij de afnemer werden afgeleverd.

De totale waarde van de ontvreemde ladingen bedroeg circa 240.000 euro. Tijdens het onderzoek is naar voren gekomen dat niet alleen de lading maar ook trekkers en opleggers werden gestolen.

Nederlandse vervoerders die op Groot-Brittannië rijden, maken steeds vaker mee dat verstekelingen zich in of onder hun vrachtauto schuilhouden om de oversteek te maken. Dit probleem speelt al jaren, met name in het Franse Calais. De problemen in Calais nemen alleen maar toe. Zeer verontrustend is dat deze vluchtelingenproblematiek zich nu ook uitbreidt naar zeehavens in België en  Nederland.

TLN maakte zich hierover in december grote zorgen en deed middels een brandbrief een oproep aan staatssecretaris Fred Teeven om deze problematiek in Brussel aan de orde te stellen.

Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar verzekeringsfraude door internationaal bergingsbedrijf Johan van der Zand. Dat zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag 10 december.

De onderneming uit Buren in Gelderland zou hebben geknoeid met rekeningen voor bergingsoperaties van gestrande vrachtwagens en touringcars. Justitie kwam in actie nadat een verzekeringsmaatschappij in september aangifte had gedaan. Bij een doorzoeking vorige week zijn computers en administratie in beslag genomen.

Op woensdag 10 december is voor de rechtbank van Noord-Nederland Hulzebos Transport BV failliet verklaard. Het transportbedrijf is gevestigd aan de Ambachtsweg 12 in Ter Apelkanaal.

Tot 2010 was op het zelfde adres Henk Brinks Transport BV gevestigd. Dat ging op 24 augustus 2010 failliet en werd doorgestart door Hulzebos Transport BV.

Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt verantwoordelijk voor het betalen van het cao-loon. Onderbetaalde werknemers krijgen zo meer mogelijkheden om hun achterstallige loon te innen. Opdrachtgevers die weten, of moeten weten, dat een werknemer niet voldoende betaald krijgt, kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Deze zogenoemde ketenaansprakelijkheid voor loon is een van de maatregelen uit de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 12 december aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Op 15 december zijn de stemmen geteld. Nu de overgrote meerderheid van de CNV leden akkoord is gegaan met het eindbod is er een cao met de werkgeversorganisaties (TLN en VVT) tot stand gekomen. Dit betekent dat de lonen op 1 januari 2015 met 2,36% omhoog gaan en op 1 januari 2016 stijgen met 2,75%.

De belastingvrije onkostenvergoedingen gaan op 1 januari 2015 met 1,6% omhoog. Meer mag niet van de belastingdienst.

Wegtransporteurs die ernstig in de fout gaan, moeten vrezen voor een hardere aanpak. Op aandringen van Wim van de Camp (CDA) heeft het Europees Parlement woensdag 17 december een te beperkte en vage Europese lijst met serieuze overtredingen door wegvervoerders afgewezen.

"Die lijst moet veel completer en duidelijker. Ook illegale cabotage, sociale dumping en fraude met rijbewijzen moeten erbij", vindt Van de Camp, coördinator transportbeleid van de EVP-Fractie in het Europees Parlement.

Vrijdagochtend 19 december is de bestuurster van een 'lelijk eendje' te water geraakt op de Kielsterachterweg bij Wildervank. De vrouw kwam door nog onbekende oorzaak met de wielen in de berm waarna de wagen tegen een boom botste.

Na de botsing kwam het eendje op zijn zij tot stilstand in de sloot. Een vrachtwagenchauffeur die op dat moment net passeerde bedacht zich niet en haalde de vrouw uit haar voertuig. Ze werd met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

De directies van Kooiker Groep BV Grou en de Boonstra Groep te Haulerwijk zijn tot een principe akkoord gekomen over de verkoop van Kazemier Logistics BV aan de Boonstra Groep. De feitelijke overdracht zal plaatsvinden per 1 januari 2015. Kazemier Logistics zal als zelfstandige entiteit opereren binnen de Boonstra organisatie.

De overname omvat het gehele wagenpark van Kazemier Logistics BV. Hiermee komt het aantal trekkende eenheden binnen de Boonstra Groep op 100 en het aantal getrokken eenheden op 135.

Onder het motto ‘Van der Aart helpt iedereen in de stront’ overhandigden maandag 22 december een aantal gedupeerde vrachtwagenchauffeurs met hun families het transportbedrijf uit Drachten kerstpakketjes met ‘dezelfde toepasselijke inhoud’.

Van der Aart Transport uit Drachten werkte jarenlang met een illegale constructie, waarbij vrachtwagenchauffeurs opdraaiden voor de ondernemersrisico’s van het bedrijf. Zodra chauffeurs stopten met hun werk voor van der Aart, kregen zij te maken met torenhoge rekeningen. Eerder lag het bedrijf al onder vuur van de inspectie die de constructie verbood. Het bedrijf moest haar werkwijze om die reden aanpassen.

Europese vrachtwagenfabrikanten hebben zeker veertien jaar lang verboden prijsafspraken gemaakt en de introductie van minder vervuilende trucks vertraagd. Dat stelde de Britse krant Financial Times dinsdag 23 december op basis van documenten van de Europese Commissie.

Brussel doet al sinds 2011 onderzoek naar het kartel van vrachtwagenfabrikanten. Uit de documenten blijkt nu dat zij tussen 1997 en 2011 samenspanden en dat alle Europese fabrikanten bij het kartel betrokken waren.

Donderdagavond 25 december is de brandweer in grote getalen uitgerukt voor een zeer grote uitslaande brand bij Van Schaften Trucks aan de Polderweg in Schiedam. Zo'n 50 vrachtwagens gingen in vlammen op.

Voor de Limburgse rechtbank is maandag 29 december 2014 Kluitmans Internationale Transporten BV failiet verklaard. Het bedrijf dat aan de Hoolstraat 14 in Weert gevestigd is had een week eerder uitstel van betaling gekregen.

Volgens de laatste gegevens van de Kamer van koophandel werken er bij het bedrijf 44 werknemers.

Dinsdagochtend 30 december hebben drie mannen geprobeerd een vrachtwagenchauffeur te beroven aan de Veldsteen.

De drie gemaskerde mannen bedreigden rond 05:30 uur bij een fastfood restaurant de chauffeur met een mes. De daders gingen er zonder buit vandoor. Het slachtoffer alarmeerde de politie.