Transport Online - Transport Online Jaaroverzicht - Deel 2

Transport Online Jaaroverzicht - Deel 2

Transport Online Jaaroverzicht - Deel 2
27-12-2014 08:26 | Transport | auteur De Redactie

ZWAAGWESTEINDE - Het jaar 2014 loopt langzaam ten einde. Tijd voor Transport Online om terug te kijken op het afgelopen bewogen transportjaar. Wat waren de hoogtepunten en wat waren de dieptepunten van een jaar lang transport? U leest het allemaal in ons vierdelige jaaroverzicht. Vandaag het eerste deel van 1 april tot en met 30 juni 2014.

April

De Boer Transport BV uit het Friese Tijnje is dinsdag 1 april 2014 voor de rechtbank van Leeuwarden failliet verklaard.

De oorzaak van het faillissement lag, volgens curator mr. Detmar uit Drachten, in het feit dat het bedrijf al langere tijd met verlies of geringe winst draaide. "Daar kwamen in december 2013 nog eens drie faillissementen van opdrachtgevers overheen en daarvoor had het bedrijf niet genoeg vet op de botten", aldus mr. Detmar dinsdag.

Bij het transportbedrijf werken 13 werknemers. Een week later startte het bedrijf door.

TNT Express gaat honderddertig arbeidsplaatsen schrappen. Dat heeft het bedrijf vrijdag 4 april bekendgemaakt. Vijf zogenaamde supportdepots worden gesloten in Echt, Drachten, Kapelle, Leidschendam en Nieuwegein. De hoofddepots blijven wel open, maar ook daar verdwijnen banen. Vakbonden hebben onthutst gereageerd.

"Doel van de outsourcing is flexibilisering van het operationele proces en kostenoptimalisatie", staat te lezen in een verklaring. Veel werk wordt verplaatst naar freelancers, wat goedkoper is dan het werk in huis houden.

Bij een steekpartij op industrieterrein Hazeldonk vlakbij Breda is maandagochtend 7 april een dode gevallen. Het slachtoffer was een 40-jarige Spaanse vrachtwagenchauffeur, werkend voor een Spaans transportbedrijf. De vermoedelijke dader was zijn 36-jarige collega uit Portugal. 

De twee mannen waren op de locatie bij Mooy Logistics aan het laden en lossen. De aanleiding van het steekincident is onbekend.

Tien mannen van 22 tot 67 jaar hebben dinsdag 8 april cel- en werkstraffen gekregen voor het stelen van 4.572 laptops met een waarde van ruim twee miljoen euro. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald. Daarnaast heeft een deel van hen een celstraf gekregen voor de uitvoer van heroïne. Drie mannen werden vrijgesproken.

Een 28-jarige werknemer van een logistiek bedrijf in Tiel waar de laptops stonden, kreeg van de rechters een celstraf van zestien maanden, waarvan acht voorwaardelijk. Dat is aanzienlijk hoger dan de geëiste werkstraf. De man was volgens de rechters echter de cruciale schakel bij de diefstal.

De werknemer gaf ladingcodes door waarmee twee mannen zich konden voordoen als chauffeurs die ladingen kwamen halen. De laptops, die op pallets stonden, werden in november 2012 weggehaald bij het Tielse bedrijf. Ze werden daarna naar verschillende loodsen gebracht om te worden overgeladen. Het merendeel is nooit meer teruggevonden.

Op de Zevenmanshaven in Vlaardingen raakte woensdag 9 april 2014 een vrachtwagenchauffeur gewond nadat deze chloordampen had ingeademd. De chloordampen waren afkomstig uit een vrachtwagen op een bedrijventerrein.

De gewonde chauffeur is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

Voor de rechtbank van Overijssel is op dinsdag 8 april NTW Distributie BV, gevestigd aan de Wielewaalstraat 22 te Ommen, failliet verklaard.

Curator mr Bruins: "Mijn eerste bevindingen zijn dat het bedrijf te veel afhankelijk was van slechts één opdrachtgever. Deze heeft het contract opgezegd en dit heeft direct geleid tot de aanvraag van dit faillissement."

Het faillissement is door NTW Distributie zelf aangevraagd.

Na een lang juridisch getouwtrek tussen FNV Bondgenoten, de Inspectie Leefomgeving en Transport, en Van der Aart Transporten uit Drachten heeft de rechter donderdag 10 april bepaald dat de door het bedrijf toegepaste 'schijnconstructie' illegaal is.

Net als alle andere transportbedrijven heeft Van der Aart transportopdrachten, vrachtwagenchauffeurs en de benodigde vervoersvergunningen. Maar de chauffeurs die voor het bedrijf rijden, zijn werknemer en ondernemer tegelijk. Naast hun arbeidsovereenkomst verhuren de chauffeurs een vrachtauto aan Van der Aart en staan ze vaak als eenmanszaak ingeschreven in het handelsregister.

Voor de rechtbank van Gelderland is op dinsdag 4 april Internationaal transportbedrijf C. Visser BV failliet verklaard. C. Visser is gevestigd aan de Zeiving 14a in Vuren.

Volgens curator mr. König moet de oorzaak van het faillissement gezocht worden in de crisis: "Ik heb gisteren een gesprek gehad met de bestuurder van het bedrijf. Deze geeft aan dat de crisis de oorzaak is van het faillissement. Ik moet dit uiteraard nog onderzoeken. Daarnaast had het bedrijf veel klanten in de bouw die eveneens hard getroffen worden door de crisis."

Bij het failliete bedrijf, dat in 1975 opgericht is, werkten elf medewerkers. De 42-jarige directeur was het echter niet eens met het faillissement en gaf aan in verzet te gaan. Zover heeft het echter nooit mogen komen. De man is dezelfde middag nog dood aangetroffen op zijn kantoor in Vuren.

Op donderdag 10 april is oud-vrachtwagenchauffeur Ferry Pirovano op 64-jarige leeftijd in Beverwijk overleden.

Pirovano kwam in het nieuws toen hij zeven jaar lang vast zat in Maraokko op verdenking van drugssmokkel. In 2000 kwam Pirovano vrij nadat de Marokkaanse koning hem gratie had verleend. De boete van 52 miljoen gulden die hem werd opgelegd werd hem eveneens kwijtgescholden.

Dominee Spoor zette zich lange tijd in voor de veroordeelde chauffeur.

Donderdag 17 april  2014  was het precies  25 jaar geleden dat chauffeur Henk Hettema in dienst trad bij Feenstra Transporten BV.

Henk Hettema, inmiddels 51 jaar, heeft al die jaren zonder noemenswaardige schades zijn ritten volbracht.

De gemeente Spijkenisse heeft woensdag 23 april tijdens een raadsvergadering besloten dat vrachtwagenchauffeurs op de parkeerplaats aan de Mosterweg een slaapverbod krijgen. Deze maatregel is genomen omdat er de laatste tijd steeds vaker overlast is van Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs.

Een medewerker van pakketbezorger FedEx heeft dinsdag 29 april in de Amerikaanse staat Georgia het vuur geopend op zijn collega's. Zes mensen raakten gewond, drie van hen ernstig. De schutter pleegde uiteindelijk zelfmoord.

"Hij had kogels over zijn borst gehangen zoals Rambo, een enorm aanvalsgeweer en een mes", zegt Liza Aiken. Ze vertelt dat ze aan het werk was toen ze iets hoorde vallen. Toen ze omkeek zag ze de schutter. Dokter Michael Nitzken van het ziekenhuis zegt dat de verwondingen van de slachtoffers veroorzaakt leken door een hagelgeweer.

Mei

Twee chauffeurs hebben vrijdagochtend 2 mei rond 7:45 uur onenigheid gekregen in een cabine van een Spaanse vrachtwagen. Hierbij heeft vermoedelijk de bestuurder tijdens het rijden de andere persoon met een mes in zijn bovenlichaam gestoken. De vrachtwagen reed op de snelweg A2 ter hoogte van Geleen in de richting van Eindhoven.

Met een steekwond is de bijrijder overgebracht naar het ziekenhuis. De chauffeur is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Het Haaksbergse transportbedrijf Noordendorp is zaterdag 3 mei beloond met het predikaat 'Hofleverancier'. Dit kreeg het transportbedrijf overhandigd door burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen omdat het bedrijf donderdag jongstleden 1 mei precies 100 jaar bestond.

Het omstreden Viking Internationaal Koel- en Vriestransport in Zutphen is dinsdag 6 mei door de rechtbank failliet verklaard. Het genoemde bedrijf wordt sinds enige tijd verdacht van ladingdiefstallen.

Mr.  König: "Ik heb gelezen over de vermeende frauduleuze handelingen van dit bedrijf, Ik bedoel de ladingdiefstallen. Spullen die zijn opgehaald, maar nooit afgeleverd. Ik ben een onderzoek gestart naar de gang van zaken. Daardoor kwam ik in contact met de huidige directeur Harmsen", vertelt de curator.

Vrachtwagen- en buschauffeurs die voor het eerst met een slok op achter het stuur betrapt worden, krijgen voorlopig geen alcoholslot ingebouwd. Dat heeft minister Schultz van Haegen besloten, meldt de NOS op 8 mei.

Eerder moesten beroepschauffeurs die met te veel alcohol op betrapt werden, een alcoholslot laten inbouwen in hun eigen auto. Daarnaast raakten zij hun groot rijbewijs voor twee jaar kwijt, ook als ze voor hun inkomen afhankelijk waren van dat rijbewijs.

De rechtbank van Midden-Nederland in Utrecht heeft dinsdagmiddag 13 mei Goes Transport uit De Meern failliet verklaard.

Er werkten zo’n 200 mensen, veelal vrachtwagenchauffeurs. Uiteindelijk krijgen ze allemaal ontslag. De directie van het transportbedrijf onder de rook van Utrecht heeft het faillissement zelf aangevraagd.  Er is een Belastingschuld van 5 miljoen euro. Het lukte niet meer om afspraken te maken met de Belastingdienst. Inmiddels was er een interim directie, die kon het ruim 100-jarige bedrijf echter niet redden.

Het bedrijf maakte geen doorstart.

Koninklijke Wagenborg stootte in mei Reining Transport af. Nadat Reining 25 jaar geleden vanuit het familiebedrijf toetrad tot wat thans de Koninklijke Wagenborg Groep is, is met ingang van mei 2014 het moment aangebroken dat een zelfstandige bedrijfsvoering voor Reining Transport B.V. nu een betere keuze is.

Twee in Nederland gestolen BMW's een X5 en een X6 werden vrijdagochtend 16 mei op de Duitse A12 ontdekt in een Litouwse vrachtwagen.

Rond 05:00 uur trok een Litouwse vrachtwagen de aandacht van de Duitse verkeerspolitie. De agenten stopten de vrachtwagen bij een rustplaats langs de A12 en controleerden de vrachtwagen.

Toen de agenten in de trailer keken zagen zij dat de 52-jarige Litouwer twee dure auto's vervoerde. Bij het controleren van de voertuig identificatienummers (VIN) ontdekten de agenten dat beider voertuigen een BMW X5 en een BMW X6 gestolen waren in Nederland op respectievelijk 12 mei en 13 mei.

Op de Duitse B516 is dinsdagochtend 20 mei rond 08:45 uur een Nederlandse vrachtwagen uitgebrand. De B516 moest hierdoor voor een paar uur afgesloten worden. Door nog onbekende oorzaak brak er brand uit onder de motorkap van de vrachtwagen.

Dinsdagmiddag 20 mei is door de rechtbank van Midden-Nederland transportbedrijf Brinkman Logistiek BV failliet verklaard.

Oorzaak van het faillissement ligt, volgens curator mr. H.G. Ruis, in de lage marges. "De directeur van Brinkman Logistiek geeft aan dat men steeds lager moet inschrijven om opdrachten binnen te halen. Daarnaast ligt het wegvallen van een aantal grote opdrachtgevers ook ten grondslag aan het faillissement."

Bij een ongeval in de Heinenoordtunnel vlak bij het Zuid-Hollandse Barendrecht zijn woensdagmiddag 21 mei een dode en twee gewonden gevallen. In eerste instantie werd de vrachtwagenchauffeur vermist. Het lichaam is later in de uitgebrande cabine gevonden.

Rond één uur ontstond een botsing tussen een vrachtauto en een personenauto in de tunnel. De vrachtwagen kantelde en vloog vervolgens in de brand.

Op dinsdag 27 mei zijn voor de rechtbank van Noord-Nederland Jan de Roos Transport BV, Jan de Roos Montage BV en Jan de Roos Verhuur Lemmer BV failliet verklaard.

Volgens eigenaar Jan de Roos ligt de voornaamste oorzaak van het faillissement in een vordering van de Belastingdienst. Daarnaast heeft het bedrijf te maken gehad met een aantal klanten die het afgelopen jaar failliet zijn verklaard.

"Er zijn al bijna geen marges wanneer dan een aantal klanten failliet gaan is dat gewoon puur verlies. Daarbij kwam de vordering van de Belastingdienst. We zijn met ze om tafel gegaan maar zij willen geen regeling. Er valt niet met de Belastingdienst te onderhandelen. Er werd gezegd dat we of direct het volledige bedrag dienden te betalen anders zouden zij faillissement aanvragen. Dat hebben wij nu zelf gedaan", aldus Jan de Roos.

Het was weer een zwarte dag voor de transportsector dinsdag 27 mei. Na De Haas Logistiek en Jan de Roos Transport BV werd ook G.C. van der Meer Transport uit Bolsward failliet verklaard voor de rechtbank van Noord-Nederland.

Vanaf 31 mei gingen de boetes voor fraude met de tachograaf in het vrachtverkeer fors omhoog. Door met de tachograaf te frauderen, wordt er gemanipuleerd met de arbeids- en rusttijden.

Werkgevers die hun werknemers de arbeids- en rusttijden laten overtreden, kunnen rekenen op een boete van € 4400,-. Voorheen was de boete Є 1300,- of € 2200. Voor de chauffeur die als werknemer werkt, is de boete verhoogd van € 550,- naar € 1500,-.

De aanscherping van het sanctiebeleid moet bedrijven en chauffeurs stimuleren tot een betere en juiste registratie van de arbeids- en rusttijden.

ABZ Diervoeding en Sikma Veevoeders hebben besloten per 28 mei 2014 samen verder te gaan. Hiertoe heeft ABZ Diervoeding 100% van de aandelen van Sikma Veevoeders uit Stroobos overgenomen. Door de bundeling van krachten ontstaat een organisatie met ruim 600.000 ton diervoeders met een belangrijk marktaandeel in alle veehouderijsectoren.

Juni

Ecotrans B.V. Vorden, Transportbedrijf Van Dijk B.V. Ruinerwold , Fiks transporten B.V. Ruinerwold en v.o.f. Gebr. Groen Steenwijk zijn per 1 juni, onder volledige zelfstandigheid, een unieke samenwerking aangegaan in het transport van veevoeders.

Na meerdere gesprekken in het afgelopen half jaar is duidelijk geworden dat de partijen elkaar goed aanvullen en dat er een gelijke bedrijfscultuur in de bedrijven heerst. De samenwerking tussen deze partijen is dan ook een logisch gevolg.

Vanaf 1 juni 2014 brengen Gebr. Groen, van Dijk en Fiks, het veevoeder transport onder bij Ecotrans BV. Ecotrans verzorgt alle communicatie, de planning en facturatie van de transporten en de geleverde capaciteit.

Fiks, van Dijk en Groen blijven hun overige transporten waaronder zakgoed transport en groupage in eigen beheer uitvoeren.  

Vanuit Vorden wordt er vanaf 1 juni een wagenpark aangestuurd van ruim 85 bulk veevoercombinaties waarvan 70% dedicated en 30% neutraal. Naast compartimenten tankopleggers is er ook beschikking over Walking Floor opleggers  en Sluiskippers met meerdere compartimenten.  

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft 5 juni een gesprek gehad met een aantal vrachtwagenchauffeurs en twee transportondernemers. Het gesprek dat plaatsvond in truckerscafé De Nieuwe Pionier in Europoort Rotterdam, stond onder leiding van de voorzitter van FNV Bondgenoten, mevrouw Ellen Dekkers, en de voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN), de heer Arthur van Dijk.

Vier chauffeurs waren aanwezig op uitnodiging van FNV Bondgenoten. De transportondernemers, een nationaal en een internationaal opererend bedrijf, en twee daar werkzame chauffeurs waren uitgenodigd  door TLN.

Sanoma verkoopt negentien tijdschriftentitels aan New Skool Media, waaronder Truckstar, Vorsten en KIJK. Dat heeft de Finse uitgever vrijdag 6 juni bekendgemaakt. Door de verkoop gaan 93 medewerkers over naar New Skool.

Volgens Sanoma neemt New Skool de medewerkers met behoud van arbeidsvoorwaarden en sociaal plan over. Hoeveel met de verkoop is gemoeid, werd niet bekendgemaakt. Vorig jaar hadden de negentien titels samen een omzet van ongeveer 38 miljoen euro.

Voor de rechtbank van Overijssel zijn op 3 juni 2014 Baltus Logistics en Services BV en G.J. Baltus Trucking Holding BV failliet verklaard. In april 2012 ging het bedrijf ook al failliet.

Volgens curator mr. Claassen werkten er bij het bedrijf 16 werknemers. Deze zullen vooralsnog ontslagen worden.

Volgens de curator ligt de reden van het faillissement in het feit dat het bedrijf te weinig eigen vermogen en werkkapitaal had. "Mijn eerste indruk is dat het bedrijf een gebrek aan werkkapitaal en eigen vermogen had. Als een bedrijf dan veel debiteuren heeft openstaan dan is er geen geldstroom meer."

Een vrachtwagenchauffeur die de kosten van een alcoholslot niet kon betalen, mag weer de weg op. De Raad van State heeft woensdag 11 juni bepaald dat zijn groot rijbewijs, dat hij begin 2012 kwijt raakte, niet langer dan twee jaar ongeldig mag worden verklaard.

In de regel is een chauffeur die niet deelneemt aan een door het CBR opgelegd alcoholslot programma, zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijt. De Raad van State vindt die periode in dit geval te lang.

Smittrans in 's Graveland is in juni gestopt. Het transportbedrijf aan de Cannenburgerweg 32 heeft bijna 100 jaar bestaan.

"Ik ben gestopt vanwege mijn gezondheid en het ontbreken van bedrijfsopvolging", geeft de laatste directeur Hans Smit (64) donderdagochtend als reden. Het is stil op de bedrijfslocatie, daar moet hij nog aan wennen. Toch was het een weloverwogen beslissing.

Voor de rechtbank van Oost-Brabant op 11 juni 2014 Sleegers Internationaal Veetransport BV failliet verklaard. Het bedrijf is gevestigd aan de Bergroosstraat 28 in Bakel.

Volgens curator mr. Sanders ligt de oorzaak van het faillissement vooral in het feit dat er momenteel, vanwege mogelijke veeziekten, geen veetransport naar Rusland mogelijk is. "De marges in het veetransport zijn al vrij klein. Het vervoeren van vee naar Rusland is momenteel aan banden gelegd. Hierdoor blijven er alleen maar verliesgevende activiteiten voor het bedrijf over", aldus mr. Sanders.

Bij het bedrijf werkten rond de 13 werknemers.

Het aantal ecocombi’s in Nederland heeft 16 juni een belangrijke mijlpaal bereikt. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu overhandigde vanmiddag de ontheffing voor de 1.000ste ecocombi aan sierteeltvervoerder Van der Velden uit Bleiswijk. Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO zijn trots op dit resultaat. Nederland is één van de koplopers van Europa in het gebruik van deze langere vrachtauto’s. De organisaties hopen dat in de toekomst meer Europese lidstaten het voorbeeld van Nederland volgen en ecocombi’s toelaten op hun wegennet.

Een ecocombi of LZV is een vrachtauto met een maximale lengte van 25,25m en een maximum gewicht van 60 ton. Twee ecocombi’s kunnen dezelfde hoeveelheid lading vervoeren als drie gewone vrachtauto’s. Ecocombi’s bieden daarmee grote voordelen op het gebied van logistiek en milieu.

Op zondag 15 juni is algemeen directeur Fred Fransen van Schotpoort Transport Groep BV op 59-jarige leeftijd overleden. Fransen is korte tijd ernstig ziek geweest.

Op dinsdag 17 juni is voor de rechtbank van Noord-Nederland Blokzijl Transport Geesbrug BV failliet verklaard. Het bedrijf is gevestigd aan de Coevorderstraatweg 31a in Geesbrug.

Volgens een faillissementsmedewerker van curator mr. Geene, ligt de oorzaak van het faillissement in dalende omzetten. "Maar we zijn het nog aan het onderzoeken", voegt hij toe. Bij het bedrijf werken 13 werknemers.

J.H. Bok Transport, gespecialiseerd in het veevoertransport, gaat verder als onderdeel van AB Texel. De familie Bok uit Sneek, de eigenaren van J.H. Bok Transport B.V., en AB Texel hebben 23 juni overeenstemming bereikt over de overname van alle aandelen in Bok Transport. Voor beide bedrijven biedt deze stap de mogelijkheid om de activiteiten op het gebied van veevoer samen verder uit te bouwen.

Vrijdag 20 juni is transportbedrijf Veurink International BV failliet verklaard. Dat heeft curator mr Eringa maandagmiddag tegenover Transport Online bevestigd. Het bedrijf zal worden doorgestart door Koninklijke Rotra Groep uit Doesburg

Volgens de curator ligt de oorzaak van het faillissement in de lage marges in transportsector en teruglopende omzet. Daarnaast is in januari van dit jaar de oud-directeur van Veurink overleden, ook dat zou een rol gespeeld hebben volgens de curator.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,686
Diesel1,268

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions