Clicky

 
Transport Online - NEA: Lichte toename van transportvolumes verwacht

NEA: Lichte toename van transportvolumes verwacht

NEA: Lichte toename van transportvolumes verwacht
28-06-2012 11:18 | Financieel | auteur de redactie
Het eerste halfjaar van 2012 is moeizaam geweest voor de Nederlandse transportsector. Voor het derde kwartaal van 2012 wordt een lichte toename van de transportvolumes verwacht in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Deze toename zal de verliezen van de eerste kwartalen moeten compenseren, zodat naar verwachting het totaal vervoerde transportvolume in 2012 op vergelijkbaar niveau komt als een jaar eerder. Voor 2013 wordt op een groei gerekend van het transportvolume van 1,3%. Dit en meer blijkt uit de Korte Termijn Voorspellingen van onderzoek- en adviesbureau Panteia/NEA.

Wegvervoer
Ondanks een slecht tweede kwartaal (-2,7% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder) voor het wegvervoer wordt over heel 2012 een stabilisatie/lichte groei (+0,4%) van het transportvolume verwacht ten opzichte van 2011. Dat komt doordat naar verwachting het derde kwartaal een lichte verbetering (ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder) zal laten zien. Voor sommige goed presterende bedrijven geldt dat ze weer op het volumeniveau van voor de economische crisis van 2009 zitten. Als gekeken wordt naar de gehele wegvervoersector blijkt dat de volumes nog altijd lager zijn dan voor de crisis. Daarbij zijn de vooruitzichten ondanks een lichte groei niet rooskleurig. De rendementen van de vervoerders zullen door de druk op de tarieven niet snel herstellen na de moeilijke afgelopen jaren.

Binnenvaart
Over heel 2012 wordt een stabilisatie van het transportvolume in de binnenvaart verwacht. De verwachting is dat het binnenlands vervoer per binnenvaart een relatief goed derde kwartaal tegemoet ziet. De aanvoer per binnenvaart zal naar verwachting ook in het derde kwartaal nog licht toenemen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Naar verwachting zal de afvoer per binnenvaart in 2013 bovengemiddeld toenemen (+1,9%). De ondernemers hebben erg weinig financiële reserves doordat flink ingeteerd is op het eigen ver-mogen. Er is nog altijd te weinig werk voor een goed rendement voor de binnenvaartondernemers.

Spoorvervoer
In 2012 wordt ook voor het spoorvervoer een stabilisatie (+0,1%) van het transportvolume verwacht. Het derde kwartaal van 2012 laat naar verwachting consolidatie van het vervoerd volume zien ten opzichte van het derde kwartaal van 2011. De verwachting is dat het binnenlands spoorvervoer de komende jaren gunstiger scoort dan het grensoverschrijdend spoorvervoer. De volumes liggen nog altijd onder het niveau van voor de kredietcrisis van 2008. Ook de tarieven zijn nog steeds niet terug op het niveau van voor de economische crisis.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,571

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions