Clicky


Ondernemers MKB positief over 2015

Ondernemers MKB positief over 2015
23-12-2014 10:20 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het MKB is over het algemeen positief gestemd over 2015. Een derde van de ondernemers verwacht dat hun omzet en financiële situatie het komende jaar verbeteren. De helft denkt dat deze variabelen gelijk blijven, terwijl een minderheid verslechtering voorziet. Deze positieve verwachtingen vertalen zich echter vooralsnog niet in concrete investeringsplannen. De ING InvesteringsBarometer, graadmeter voor de investeringsbereidheid van ondernemers in het MKB, blijft in de min (-8). 

Overgangsjaar 2014

Ondernemers kenden, ondanks beginnend economisch herstel, in veel gevallen een lastig 2014. Bijna de helft van de, in het kader van de ING InvesteringsBarometer ondervraagde, ondernemers zag het ondernemingsklimaat de afgelopen 12 maanden niet verbeteren. Slechts 17% zag een vooruitgang, terwijl volgens 30% het ondernemingsklimaat zelfs verslechterde. Ook wat betreft de financiële positie van hun bedrijf, zagen ondernemers het afgelopen jaar eerder een verslechtering dan verbetering.

Positief vooruitzicht

Gelukkig lijkt het tij het komende jaar echt te keren. Over de komende 12 maanden zijn ondernemers over het algemeen positief gestemd. Zo verwacht 34% het komende jaar een hogere omzet te genereren. Slechts 18% verwacht een omzetdaling, terwijl 44% denkt dat zijn of haar omzet gelijk zal blijven. Ook voorziet bijna een derde een verbetering in de financiële situatie van hun onderneming in 2015.

De goede vooruitzichten worden gedragen door zowel kleine als grote bedrijven binnen een groot aantal sectoren. Niet alleen de op export gerichte sectoren voorzien verbetering. Ook de op de binnenlandse economie gerichte sectoren zoals de horeca en de detailhandel verwachten de komende 12 maanden betere omstandigheden.