Clicky


Voordelen voor elektrische bestel- en vrachtwagens in distributiepilot Amsterdam Centrum

Voordelen voor elektrische bestel- en vrachtwagens in distributiepilot Amsterdam Centrum
17-12-2014 09:43 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Gemeente Amsterdam start een pilot waarmee ondernemers met elektrische bestel- en vrachtwagens distributieprivileges kunnen krijgen in Stadsdeel Centrum. Vanaf 1 maart 2015 zijn er 30 RVV-ontheffingen beschikbaar van één jaar voor vijftien elektrische vrachtwagens en vijftien elektrische bestelbussen.

Maatwerk voor schone vervoerders

Deelnemende bedrijven krijgen een RVV- ontheffing voor bepaalde verkeersregels. Hiermee kan bijvoorbeeld een voetgangersgebied in worden gereden, vanaf de stoep geladen en gelost en is levering buiten de venstertijden mogelijk. De ontheffingen worden op maat en voor bepaalde gebieden in het stadsdeel gemaakt. Het gaat om bestel- en vrachtvoertuigen, dus niet om personenvervoer. Gelijktijdig wordt extra ingezet op handhaving van verkeersovertredingen in Stadsdeel Centrum.

Met deze pilot onderzoekt de gemeente meerdere aspecten: de belangstelling van ondernemers voor dergelijke maatregelen, de (economische) voordelen voor vervoerders, het effect op de verkeersveiligheid en de impact op de openbare ruimte. De uitkomsten van de pilot worden gebruikt om te kijken of de privileges op grotere schaal uitgevoerd kunnen worden. Voor het aanvragen van de ontheffing hoeven gedurende de pilot geen leges betaald te worden.

Meedoen

Aanmelden voor de pilot kan tot 16 januari 2015 via de website Slim en schoon, hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Voor de voertuig categorie N1 (bestelvoertuigen tot 3,5t) wordt per bedrijf maximaal één ontheffing gegeven, voor de voertuigcategorieën N2 en N3 (bestelvoertuigen zwaarder dan 3,5t en vrachtvoertuigen) worden maximaal drie ontheffingen per bedrijf afgegeven. U vindt op de site alle voorwaarden waaraan deelnemers moeten voldoen en meer informatie.

Deze pilot is bedoeld als extra voordeel voor bedrijven die met schone voertuigen rijden, in aanvulling op het bestaande subsidieprogramma voor elektrische voertuigen van de Gemeente Amsterdam.