Clicky


Korean Air Lines krijgt boete voor nootjes-zaak

Korean Air Lines krijgt boete voor nootjes-zaak
16-12-2014 11:21 | Algemeen | auteur De Redactie

SEOUL - De Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air Lines krijgt mogelijk boetes, omdat ze medewerkers onder druk heeft gezet om te liegen in een onderzoek van de regering naar het tirannieke gedrag van de familie die eigenaar is van de maatschappij. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van transport dinsdag bekendgemaakt. Ook wordt bekeken of de bedrijfscultuur een veiligheidsrisico vormt.

De kwestie kwam aan het rollen toen de dochter van de directeur, Cho Hyun-ha, woedend werd toen ze op een vlucht macadamianoten in een zakje kreeg en niet, zoals volgens haar had gemoeten, op een schoteltje. Ze eiste dat het toestel terug zou keren naar de gate, zodat de medewerker die haar het zakje nootjes had gegeven van boord kon worden gezet. De piloot wilde dat eerst niet doen, maar gaf uiteindelijk toch toe. Cho zou zich bovendien misdragen hebben door tegen medewerkers te schreeuwen en met spullen te gooien. Het incident kreeg al snel de naam 'nut rage' (nootjeswoede) en kwam wereldwijd in het nieuws.

De 40-jarige Cho heeft vorige week haar verontschuldigingen aangeboden, maar al snel ontstond een nieuw schandaal. Korean Air probeerde een onderzoek van de autoriteiten naar het incident te frustreren door medewerkers onder druk te zetten om te liegen. Ook verschenen in de media berichten over de familie Cho die personeel behandelt als persoonlijke dienaren.

Volgens Lee Gwang-hee van het ministerie van transport wordt Korean Air gestraft, omdat Cho en de medewerker die van boord was gehaald een valse verklaring hebben afgelegd. Ook was de piloot nalatig. Hij wordt echter niet gestraft, omdat hij weinig in kon brengen tegen de familie Cho. Andere medewerkers van de luchtvaartmaatschappij hebben ook gelogen tegen de onderzoekers. Wie dat precies zijn is niet bekendgemaakt. Korean Air kan een boete krijgen van een miljoen euro. Ook is het mogelijk dat de maatschappij 21 dagen niet mag vliegen. De uiteindelijke straf zal worden bepaald door een speciale commissie.