Clicky


Politie maakt einde aan gijzeldrama café Sydney

Politie maakt einde aan gijzeldrama café Sydney
15-12-2014 16:57 | Buitenland | auteur De Redactie

SYDNEY - De Australische politie heeft het café in Sydney bestormd waar een gewapende man sinds maandagochtend een aantal gijzelaars vasthoudt. Zwaarbewapende agenten drongen na een patstelling van ruim zestien uur het Lindt Chocolat Cafe binnen en maakten een einde aan de gijzeling. Er is sprake van zeker twee gewonden.

Tijdens de bestorming klonk een barrage van harde knallen. De politie schoot volgens lokale media met scherp en zette ook schokgranaten in.

Niet veel later verlieten tientallen agenten het pand weer. Ze hielpen een huilende vrouw naar buiten. Twee mensen werden op brancards naar buiten gereden. De politie heeft een explosievenopruimingsrobot naar binnen gestuurd. De gijzelnemer beweerde twee bommen in het café te hebben geplaatst.

Het lot van de gijzelnemer, de in Iran geboren Man Haron Monis, en de gijzelaars is onduidelijk. Vlak voor de bestorming ontsnapte opnieuw een aantal mensen uit het koffiehuis. Volgens een fotograaf van AP ging het om vijf of zes gijzelaars. Eerder op de dag waren al vijf mensen ontkomen.

De politie heeft Monis al langer in het vizier. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot driehonderd uur dienstverlening wegens het schrijven van schofferende brieven aan nabestaanden van militairen die zijn gesneuveld in Afghanistan. Ook werd hij aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw. Eerder dit jaar werd hem de aanranding van een vrouw in 2002 ten laste gelegd. Hij was momenteel op borgtocht vrij.

"Dit is een willekeurig individu", zegt Monis' advocaat Manny Conditsis. "Het is geen gecoördineerde terroristische daad. Dit is een beschadigd individu die iets gruwelijks heeft gedaan. Zijn ideologie is zo krachtig dat hij er niet objectief en normaal door kan nadenken." (Novum)