Clicky

 
Transport Online - Vrije val olieprijzen drukt Wall Street

Vrije val olieprijzen drukt Wall Street

Vrije val olieprijzen drukt Wall Street
13-12-2014 00:29 | Financieel | auteur De Redactie

NEW YORK - Hoewel de meeste economen het erover eens zijn dat goedkope olie uiteindelijk de economische groei ten goede komt, baart de aanhoudende vrije val van de olieprijzen beleggers vooral zorgen. Ook op Wall Street gingen de aandelenkoersen vrijdag omlaag.

De leidende Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor het slot 1,2 procent in de min op 17.391 punten. De bredere S&P 500 leverde 0,9 procent in en stond op 2016 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,6 procent tot 4681 punten.

Een sterker dan verwachte toename van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten voorkwam zwaardere koersverliezen. Uit een voorlopig cijfer dat kort na opening van de handel werd vrijgegeven, bleek dat de stemming onder Amerikaanse consumenten sinds januari 2007 niet zo positief was als deze maand.

Technologieconcern IBM was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in New York met een verlies van 3,3 procent. Chemiereus DuPont daalde 2,6 procent. De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron leverden respectievelijk 2,1 en 1,7 procent in.

De sterkste stijger in de Dow was Wal-Mart. Het grootste winkelbedrijf ter wereld werd 0,6 procent meer waard. Entertainmentconcern Walt Disney won 0,5 procent en fastfoodketen McDonalds 0,3 procent.

Dienstverlener aan de olie-industrie Halliburton ging 0,7 procent omlaag. Het bedrijf liet weten vanwege de daling van de olieprijzen duizend banen te schrappen. De maatregelen zijn volgens Halliburton noodzakelijk om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te kunnen bieden

Softwarefabrikant Adobe Systems steeg ruim 10 procent bij. Het bedrijf maakte bekend het fotoconcern Fotolia over te nemen. Het aandeel profiteerde daarnaast van goede kwartaalcijfers die het bedrijf donderdag presenteerde.

De euro was 1,2450 dollar waard, tegen 1,2480 dollar aan het einde van de Europese beurshandel eerder op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie van 159 liter zakte 3,9 procent tot 57,59 dollar. Een vat Brentolie werd 3,3 procent goedkoper en kostte 61,55 dollar. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden