Clicky


 


'Wantoestanden bij Gelderse zorginstelling Het Hietveld'

'Wantoestanden bij Gelderse zorginstelling Het Hietveld'
08-12-2014 13:47 | Gezondheid | auteur De Redactie

BEEKBERGEN- Personeelsleden en cliënten lopen ernstig gevaar bij de Gelderse zorginstelling Het Hietveld. Onlangs overleed een 63-jarige bewoonster, anderhalve dag nadat zij was geduwd door een medebewoner. Haar dood zou exemplarisch zijn voor de onveiligheid die heerst binnen Het Hietveld. Dat meldt het televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek maandag.

Het televisieprogramma sprak voor de reportage met familieleden van vijf cliënten en voormalig cliënten en elf medewerkers en oud-medewerkers van Het Hietveld, dat een onderdeel is van zorgorganisatie Pluryn. Het Hietveld ondersteunt licht tot matig verstandelijke gehandicapten met een intensieve zorgvraag.

De 63-jarige overleden bewoonster brak door de duw van de medebewoner haar arm. Anderhalve dag later trof personeel haar levenloos aan op haar kamer. Ze werd nog overgebracht naar het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn, maar moest een dag later van de beademing worden losgekoppeld. Na een eerste sectie konden artsen volgens het programma geen natuurlijk overlijden vaststellen. Het ziekenhuis doet momenteel onderzoek naar de doodsoorzaak.

De zus van de overleden bewoonster stelt dat haar was verteld dat de vrouw was gevallen. Zij wil nu dat het lichaam van haar zus wordt opgegraven om alsnog vast te stellen wat er met haar is gebeurd. Ondertussen zegt een anonieme ex-manager van de instelling dat al jaren werd geroepen dat de bewoonster niet thuishoorde in de groep. Een voormalig groepsleider die de vrouw jarenlang begeleidde vraagt zich af waar Pluryn nog op wacht. "Ik ben verbijsterd. Wat moet er nog meer gebeuren voordat er geluisterd wordt naar personeel?"

Meerdere personeelsleden zitten volgens het programma ziek thuis of hebben ontslag genomen vanwege de onveiligheid bij Het Hietveld. "Medewerkers worden geslagen, geschopt, geknepen en uitgescholden", zegt de ex-manager. "Dat zijn incidenten die bijna aan de orde van de dag zijn. Tot en met excessen waarbij medewerkers dusdanig fysiek beschadigd zijn dat ze hun werk voor onbepaalde tijd niet meer kunnen uitvoeren, afgekeurd worden, botbreuken, botsplinters die los zijn, forse incidenten."

Pluryn heeft Dit is de Dag Onderzoek in een reactie laten weten dat begin 2012 werd gesignaleerd dat de veiligheid voor cliënten en medewerkers niet kon worden gewaarborgd. "Er zijn hierdoor incidenten geweest." Medio 2013 zou de locatie Het Hietveld in een rustiger vaarwater terecht zijn gekomen. De veiligheid van cliënten en medewerkers zou daar nu op verantwoord niveau zijn.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft later weten zeer intensief bezig te zijn met Het Hietveld, maar vanwege het lopende onderzoek geen verdere mededelingen te kunnen doen. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions