Transport Online - Schaatsbond heeft begrip voor afzeggers EK

Schaatsbond heeft begrip voor afzeggers EK

Schaatsbond heeft begrip voor afzeggers EK
08-12-2014 09:52 | Sport | auteur De Redactie

BERLIJN - De Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft er alle begrip voor als coaches en sporters de EK allround komende maand in Rusland willen overslaan vanwege de vliegramp met MH17 en de huidige politieke rol van het gastland op het wereldtoneel. "Dat zullen we absoluut respecteren", verzekerde technisch directeur Arie Koops na afloop van de derde wereldbeker in Berlijn.

"We leven niet voor niets in een vrij land. Als persoon denk ik ook over dit soort zaken na. Politiek gezien hebben we als individu allemaal een mening. Bepaalde dingen kunnen gewoon niet. Maar als TD van de KNSB moet ik toch vooral naar de sportieve kant kijken."

Koops reageerde op uitspraken van de prominente schaatssters Ireen Wüst en Marrit Leenstra. De twee rivalen spraken in Berlijn onafhankelijk van elkaar hun grote twijfels uit over hun EK-deelname. Dat deed het duo in navolging van schaatscoach Jan van Veen, die onlangs bekendmaakte dat hij het allroundtoernooi in Tsjeljabinsk zou boycotten. "Ik ga daar niet hoog en droog op het ijs staan en net doen of er niets aan de hand is met Rusland", liet hij resoluut weten.Volgens Van Veen hebben sport en politiek wel degelijk veel met elkaar te maken. Als KNSB-topman kan en wil Koops in die zienswijze niet meegaan. "Als bond houden we vast aan het principe dat we in eerste instantie sport en politiek zo veel mogelijk gescheiden willen houden. Dat is ons uitgangspunt. We hebben regelmatig contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken, met de Nederlandse ambassade in Rusland, met sportkoepel NOC*NSF en met de internationale schaatsunie ISU. Tot op dit moment is er geen verhoogd veiligheidsrisico voor Tsjeljabinsk en voor grote andere delen van Rusland. Dat is het belangrijkste punt waar wij als KNSB naar kijken."

Volgens Koops is het annuleren van de EK in Rusland bij de ISU niet aan de orde. "Dat zou voor de sporters die wel willen gaan ook erg wrang zijn. Zij kunnen dan niet uitvoeren waarmee ze dag en nacht bezig zijn. Daarom zullen wij op grond van een politiek standpunt deelname aan een toernooi nooit kunnen verbieden."

Titelverdedigster Wüst hoeft volgens Koops in principe niet te vrezen voor haar deelname aan de WK allround in maart in Calgary indien ze besluit om in januari thuis te blijven. "We hebben voor dat toernooi al twee startbewijzen verdiend en bij de wereldbeker eind januari in Hamar kunnen we nog een derde ticket krijgen. Die regels zijn dit seizoen toevallig net veranderd." (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen