Clicky


Filipijnen blijven nieuwe verwoestingen bespaard

Filipijnen blijven nieuwe verwoestingen bespaard
07-12-2014 19:36 | Buitenland | auteur De Redactie

LEGAZPI - De centrale Filipijnen zijn na het aan land komen van de tyfoon Hagupit grote verwoestingen bespaard gebleven. Zeker drie mensen kwamen om, de stroom viel uit en bijna negenhonderdduizend mensen waren hun huizen ontvlucht, maar een herhaling van vorig jaar, toen de monsterstorm Haiyan een enorme ravage aanrichtte, bleef uit.

Overstromingen - maar geen grote -, beschadigde hutten en afgerukte reclameborden en golfplaten daken vormden het spoor dat Hagupit over Eastern Samar en andere eilandprovincies trok. Met windsnelheden van 140 kilometer per uur en windstoten tot 170 was de storm zondag al aanzienlijk afgezwakt. Gevreesd wordt nog wel dat de zware regenval waarmee de storm gepaard gaat aardverschuivingen en overstromingen kan veroorzaken.

Bijna negenhonderdduizend mensen waren hun huizen ontvlucht. De overheid had duizend opvangcentra ingericht en het leger ingezet om een grootscheepse evacuatie voor te bereiden. Vorig jaar kwamen duizenden mensen om het leven, toen door de tyfoon Haiyan opgestuwde vloedgolven hele dorpen wegvaagden, met name in de omgeving van Tacloban. Deze keer hadden mensen geen aansporing meer nodig om voor de storm een veilige schuilplaats op te zoeken, zei minister van welzijn Dinky Soliman.



Verschillende landen of groepen landen zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie hadden hulp toegezegd. EU-commissaris voor humanitaire hulp Christos Stylianides verklaarde dat een team van experts zal helpen de schade en de benodigde hulp in kaart te brengen. 'De Filipijnen staan er niet alleen voor', zei hij.

Twee mensen onder wie een baby kwamen in de provincie Iloilo door onderkoeling om het leven toen de storm zaterdag op zijn hoogtepunt was. Een derde persoon kwam in de oostelijke plaats Dolores onder een omgewaaide boom, zei minister van binnenlandse zaken Mar Roxas. (Novum)