Clicky


'Ook ouderen genieten van vuurwerk'

'Ook ouderen genieten van vuurwerk'
06-12-2014 10:16 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - In verscheidene gemeenten mogen dan vuurwerkvrije zones rond verpleeg- en verzorgingshuizen zijn ingesteld, veel ouderen genieten juist van het spektakel rond de jaarwisseling. Dat zegt een woordvoerster van de brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz zaterdag.

"Probeer niet alles voor ouderen te regelen. Laat ze zoveel mogelijk de kwaliteit van het leven behouden dat ze altijd al hadden." Volgens de woordvoerster is vuurwerkoverlast rond verpleeg- en verzorgingshuizen nooit 'een ding' geweest. Toch stelden afgelopen weken verschillende gemeenten vuurwerkvrije zones in rond deze instellingen, met het idee ouderen daar een plezier mee te doen. Volgens Actiz is dat niet het geval. "Veel mensen op leeftijd genieten juist van de pracht en praal en zitten bij het afsteken van vuurwerk voor de ramen. Ze zijn blij dat er een beetje reuring is", aldus de woordvoerster.

Bij het Nationaal Ouderenfonds denken ze er heel anders over en zien ze het niet als ongevraagde betutteling door gemeenten. "Ouderen schrikken zich de blubber van het geknal rond oud en nieuw. Sommigen durven op die dagen niet meer de straat op om boodschappen te doen. Ze kunnen natuurlijk ook niet meer zo snel wegduiken als ze het gevaar van een rotje zien aankomen", zegt de woordvoerster van het Nationaal Ouderenfonds.



De gemiddelde leeftijd van de 150 duizend ouderen die in de verpleeg- en verzorgingshuizen wonen is 86 jaar. "Zij maken dus al 86 jaar vuurwerk mee", zegt Actiz. "Er zijn wel andere onderwerpen in de zorg voor ouderen waar we ons druk over moeten maken. Dat is bij ons niet het onderwerp vuurwerk. Bovendien moeten we met elkaar ook niet de illusie wekken dat het leven zonder risico's is. Zo'n leven bestaat niet."  (Novum)