Clicky


ICT sleutel voor aantrekkelijk beroepspersonenvervoer

ICT sleutel voor aantrekkelijk beroepspersonenvervoer
03-12-2014 17:34 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - In het vervoersysteem van de toekomst zal een nog grotere rol zijn weggelegd voor het individu. Die wordt behalve mondiger en gericht op gebruiksgemak, ook steeds flexibeler in zijn of haar vervoerskeuze. Zo luidde een van de conclusies van het jaarlijkse Pulchri Debat, georganiseerd door werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer. Het debat droeg dit keer het thema ‘Het vervoer van morgen begint vandaag’. Een sleutelrol binnen het vervoer van de toekomst is weggelegd voor de ICT.

ICT toepassingen bieden kansen om het vervoersproduct nog aantrekkelijker te maken en zullen  zorgen voor een nog snellere wisselwerking tussen samenleving en vervoer. De Tweede Kamerleden Betty De Boer (VVD), Duco Hoogland (PVDA) en Sander De Rouwe  (CDA) presenteerden hun toekomstvisie aan de zaal, die uit ondernemers, bestuurders en andere vervoerexperts bestond. Onderzoekster Marie-Pauline van Voorst tot Voorst, van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek, leverde de inhoudelijke inzichten met de presentatie van haar grootschalige verkenning Superintelligent Vervoer.

Evalueren en integreren

Binnen de taximarkt is veel te doen over enerzijds de moeizame invoering van de Boordcomputer Taxi en anderzijds de komst van zogenaamde ‘disruptive technogies’ (Uber). Dat leidde tot de conclusie dat een evaluatie van de nog jonge taxiwet (2010) nuttig is, maar dat het werk dat recentelijk is gestart, onder andere ten aanzien van de BCT en de Toegestane Taxi Organisaties (TTO), fatsoenlijk moet worden afgemaakt. Verder werd de mening breed gedragen dat het level playing field geborgd dient te worden.

Een meerderheid van de deelnemers onderschreef dat alleen een vervoerssysteem dat het gebruiksgemak van de klant als uitgangspunt neemt toekomstbestendig is. De Kamerleden waren het erover eens dat de schotten tussen de sectoren zouden moeten verdwijnen - een bundeling van krachten biedt de meeste flexibiliteit. De discussie belandde al snel bij het ‘doorontwikkelen’ van de OV chipkaart: een als betaalmiddel gewaardeerd product, dat nog verder te verbeteren is.

De toekomst begint vandaag

Toenemende verstedelijking vormt een andere factor van belang voor de toekomstige inrichting van ons vervoerssysteem. Een overgrote meerderheid van de Europese bevolking woont inmiddels in een stad. Het voornemen van het Nederlandse kabinet om tijdens haar aanstaande EU voorzitterschap de stedelijke leefomgeving extra aandacht te geven, wordt verwelkomd. KNV-directeur Ad Toet sprak de wens uit dat mobiliteit een prominente plaats krijgt op het projectenlijstje dat door het kabinet naar Brussel wordt gestuurd in reactie op het investeringsinitiatief van 315 miljard euro, zoals voorgesteld door EU-voorzitter Jean Claude Juncker. Een extra reden om vandaag al met de toekomst aan de slag te gaan.