Clicky


'Inloophuisarts' CareToGo bij Truckstop Nobis in Asten

'Inloophuisarts' CareToGo bij Truckstop Nobis in Asten
03-12-2014 11:37 | Transport | auteur Marcel van der Voort

ASTEN - "Er komt begin 2015 een CareToGo bij Truckstop Nobis in Asten", vertelt initiatiefnemer Henk Goldschmidt woensdagochtend.

CareToGo is dit jaar gestart door Goldschmidt en drie andere enthousiaste ondernemers. CareToGo is een aanvulling op de eerstelijnszorg zoals die in Nederland gevestigd is. Op Den Haag CS is al een vestiging. Binnenkort is Asten dus aan de beurt.

CareToGo inloopklinieken zijn laagdrempelige kleinschalige klinieken waar men terecht kan voor een medisch consult bij een huisarts. De inloopkliniek in Asten is vooral gericht op vrachtwagenchauffeurs.

Behuizing

Goldschmidt: "De plannen zijn concreet, alleen zijn we nu bezig om een goede behuizing te vinden. In het pand zitten een keuken en restaurant en die laten nu niet toe dat er een gezondheidscentrum komt in dezelfde ruimte. Wij denken nu aan een tijdelijke locatie naast het gebouw, of toch erin. En dus verbouwen. Ons plan was om nog voor de jaarwisseling te starten. Dat gaat niet lukken. Het streven is om in februari of maart open te gaan."

"Er is gekozen voor Asten, omdat dit een belangrijke plek is waar veel chauffeurs komen. Bovendien zijn er goede contacten met het management. Als het niet anders kan dan zouden we een andere locatie kunnen kiezen. Wij hebben geen sluitende, maar wel een menselijke overeenkomsten met de mensen daar. Dus wij zetten in op Asten", verduidelijkt hij.

Slordig

"Vrachtwagenchauffeurs zijn interessant omdat het een vergeten groep is in de eerstelijns gezondheidszorg. Ze hebben een zittend beroep en gaan dikwijls slordig om met hun eet- en leefpatroon. En zijn gevoelig voor suikerziekte en diabetes. De chauffeurs missen de controle. Dat verbetert als er een mogelijkheid in Asten is. Er zijn dagelijks 10 tot 15 chauffeurs nodig om het rendabel te maken. Ik denk dat het lukt."

"Vrachtwagenchauffeurs uit het buitenland kunnen er ook terecht voor een passanten consult. Dat kost 27,50 euro. En wordt ter plekke afgerekend."

Er zijn vooral Skype-consulten met een huisarts. Die kosten 12,50 euro voor de chauffeur. Er komen vooralsnog twee doktersassistenten. Later wordt dat teruggebracht tot een. “Of er ook echt een arts gaat zitten hangt af van de vragen”, laat Goldschmidt weten.

CareToGo heeft geregistreerde artsen en doktersassistenten in dienst. “De mensen krijgen na afloop een rapport mee. Dat kan ook naar de eigen arts worden gestuurd. Om privacy redenen kan onze arts niet in het dossier van de patiënt kijken bij zijn arts. Wel kan er in overleg worden gebeld naar de eigen arts. Bijvoorbeeld als het gaat om medicatiegebruik.”

De CareToGo praktijk in Asten gaat van maandag tot en met vrijdag van 17:00 uur tot 20:00 uur open. Indien nodig komen daar later ook de zaterdag en zondag bij.