Clicky


D66: Stilstand Europese aanpak overtredingen wegvervoer is onbegrijpelijk

D66: Stilstand Europese aanpak overtredingen wegvervoer is onbegrijpelijk
02-12-2014 16:05 | Politiek | auteur De Redactie

DEN HAAG/BRUSSEL - D66 vindt het onbegrijpelijk dat het voorstel van de Europese Commissie tot aanpak van ernstige overtredingen in wegvervoer geen meerderheid in het Parlement heeft gekregen. De Europese fracties van de Europese Volks partij (EPP) en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D), waar respectievelijk het CDA en PVDA lid van zijn, hebben vandaag in de Transportcommissie tegen het voorstel gestemd.

Het voorstel beoogt dat wegvervoerders die veelvuldig de regels schenden makkelijker te identificeren zijn en bij bepaalde overtredingen hun goede reputatie en daardoor marktaandeel verliezen.

Aanpak bonafide vervoerders

D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg: "Door het verwerpen van dit voorstel blijft het voor Nederlandse ondernemers moeilijk om te bepalen of ze wel of niet met een bonafide vervoerder in zee gaan. De Commissie had nog niet de stap gezet om het systeem ook toe te passen voor overtredingen van sociale regels, maar het was een eerste stap in de juiste richting. Nu dreigt het kind met het badwater te worden weggegooid."

Ondernemers krijgen nu totaal geen inzicht in de reputatie van transporteurs tot de Commissie met een nieuw voorstel komt dat wel op draagvlak bij het Europees Parlement kan rekenen. Naar verwachting zal dat één tot twee jaar duren.