Clicky


126. Lieve Sinterklaas

126. Lieve Sinterklaas
01-12-2014 10:15 | Columns | auteur De Redactie

Lieve Sinterklaas,

Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag. Ik wil dit jaar geen sneeuw en geen kou en vorst en doe ook maar geen Elfstedentocht. Ook hoef ik geen nieuwe vrachtauto, want die heb ik al. Ik wil ook geen wachttijden meer op een containerterminal. Daar heb ik er ook genoeg van: genoeg (van die) terminals, en meer dan genoeg van die vaak onnodige wachturen.

Als het lossen van uw Pakjesboot net zolang zou duren als het leegmaken van een containerschip, vierden we uw feest  pas op 6 januari. En dat kan helemaal niet, want dan is het Drie Koningen. Wist u dat de Drie Koningen, de Drie Wijzen, helemaal niet zo wijs waren, en van origine ook niet uit het oosten kwamen? Het waren de Drie Dommerds, die zó ver naar het westen liepen dat ze op het laatst vanzelf uit het oosten kwamen.

Wat ik ook niet wil hebben is dat ik zo oud word als u. Ouderdom gaat gepaard (nu ik het zeg: groeten aan Amerigo) met gebreken. U bent dan wel stokoud, maar niet hulpbehoevend. De hulp die u heeft staat bij u op de loonlijst. Of betaalt u ze zw…eh… ‘belastingvrij’? Nou ja, u blijft nog wel honderd jaar in uw paleis in Madrid wonen, en ik woon over vijfentwintig jaar waarschijnlijk in een verzorgings- of verpleeghuis of…o nee: die bestaan dan allang niet meer. Tegen die tijd loopt ú nog vrolijk rond met uw kromstaf, maar zit ík aan de bedelstaf. Ook hoeft u mij geen hogere pensioenleeftijd te geven. Als u wilt doorwerken tot uw dood: ga gerust uw heilige gang, maar ik haak op mijn 65e af.

Wat ik wel graag wil hebben is dat de snelweg tussen Delft en Schiedam afkomt, en als het even kan ook een tunnel van Maassluis naar Rozenburg. Ten gevolge van de discussie over uw Afro-Spaanse medewerkers (die, valt mij vaak op, maar verrekte slecht Spaans spreken; het zijn toch geen geschminkte Afro-Nederlanders?), moeten we die tunnel maar niet Blankenburgtunnel noemen, maar Wittenburgtunnel. Ik zat eerst nog te denken aan Groene Harttunnel, omdat alles waar ‘groen’ voor staat positief klinkt, maar bij de aanleg van deze tunnel is het probleem dat er juist wat groens verdwijnt. Misschien kunt u, ter opfleuring van de kanaalbodem en compensatie van de landflora en fauna Rijkswaterstaat wat zee-anemonen en zee-egels cadeau doen? Of een kunstgrasveld voor naast de tunnelbuis: kunnen de mensen daar hun zeehond uitlaten.

U ziet, mijn verlanglijstje is helemaal niet zo lang, maar het zal er allemaal wel niet (of is het: ‘wel/niet’ en ‘doorhalen wat wel/niet van toepassing is’) van komen, want u bestaat helemaal niet. Ik geloof niet meer in u. Mijn vrouw en dochter zijn volwassen: ook zij geloven niet meer in u. Maar ze geloven wel in een oude vent die op 5 december cadeautjes weggeeft. Alleen ben ik dan die oude vent.

Dag Sinterklaasje.

Groeten, Marcel Heinsbroek (tweede schoorsteen van links)