Clicky


'Nieuwe bankpas wel veilig voor criminelen'

'Nieuwe bankpas wel veilig voor criminelen'
01-12-2014 10:04 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De nieuwe bankpassen die gebruikt kunnen worden voor contactloos betalen, zijn 'in theorie' te misbruiken door criminelen. Onderzoek wijst uit dat kwaadwillenden die een speciaal uitleesapparaat dichtbij iemands pas houden, zo geld kunnen overhevelen naar hun eigen rekening. Toch betekent dit niet dat de passen onveilig zijn.

De mogelijkheid is bewezen in een laboratoriumopstelling, bevestigt de Betaalvereniging Nederland na berichtgeving hierover maandagochtend in het AD. "Maar er is in Nederland nog geen boef die dit heeft gedaan. Dit, ondanks dat de pasjes inmiddels al bijna twee jaar in omloop zijn."

Het hebben van het uitleesapparaat alleen is namelijk niet voldoende. Om geld te kunnen overmaken, moeten criminelen ook een contract hebben met een transactieverwerker. En ze moeten beschikken over een bankrekening. Dat maakt dit soort misbruik uitermate goed traceerbaar. Bovendien kan per transactie slechts 25 euro worden overgemaakt.

Voor consumenten die het toch niet vertrouwen, heeft de organisatie wel een tip: een pas die in een metalen hoesje zit of is gewikkeld in aluminiumfolie kan niet door scanners worden herkend. (Novum)