Clicky

Ajax verspeelt punten bij ADO

30-11-2014 15:02 | Sport | auteur De Redactie

DEN HAAG - In een ondermaats optreden bij ADO Den Haag is Ajax er zondag niet in geslaagd de koppositie van de eredivisie te veroveren. De kampioen leek lang op weg naar een plichtmatige zege, totdat Michiel Kramer de thuisclub in de slotfase beloonde voor de strijd die het vooral na rust wist te leveren (1-1).

Ajax heeft een puntje minder dan PSV, de koploper die nog een wedstrijd tegen Feyenoord tegoed heeft. Voor een club die de hele week repte over de wedstrijd van het jaar begon ADO Den Haag wel heel slap. De thuisploeg grossierde tijdens de openingsfase in slordig balverlies en gaf de tegenstander veel te veel ruimte. Een mooie aanval leverde Ajax al na acht minuten de openingstreffer op. Ricardo Kishna vond met een afgemeten voorzet het hoofd van Arkadiusz Milik, die zag dat Davy Klaassen in een nog betere scoringspositie stond. De middenvelder hoefde weinig moeite meer te doen om de bal in het doel te werken (0-1).

Ajax mocht het zich aanrekenen dat het zichzelf niet al snel een eenvoudige middag bezorgde. Hoewel de marge slechts één doelpunt bedroeg, voetbalde de kampioen met een houding alsof het allemaal wel goed zou komen. ADO Den Haag had even tijd nodig om te beseffen dat het echt niet kansloos was. Na rust slaagde de club er steeds beter in het verschil in kwaliteit met strijd te compenseren.

Ajax miste voorin Anwar El Ghazi, die wakker was geworden met een stijve lies. Lasse Schöne wekte als rechtsbuiten ook de indruk niet helemaal fit te zijn. Op de linkerflank was Kishna geen schim van de aanvaller die vorige week met een sterke invalbeurt het verzet van sc Heerenveen brak. Hij moest in de tweede helft ook plaatsmaken voor Kolbeinn Sigthorsson, die zijn plek centraal in de aanval heeft verloren aan Milik.

Ricardo van Rhijn en Schöne misten halverwege de tweede helft riante mogelijkheden op een tweede treffer. Ajax mocht doelman Jasper Cillessen dankbaar zijn dat hij een hard schot van Gianni Zuiverloon keerde. De keeper was in de 85e minuut echter kansloos toen Kramer mocht aanleggen voor zijn tiende treffer van het seizoen. (Novum)