Clicky


LTO: zware tegenslag voor pluimveesector

LTO: zware tegenslag voor pluimveesector
30-11-2014 14:53 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - De nieuwe uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude betekent een zware tegenslag voor alle bedrijven met pluimvee in Nederland. Dat zegt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep LTO Pluimveehouderij in een reactie.

"De klap komt des te harder aan omdat we dachten aan het voortraject te staan van versoepeling van maatregelen."

De maatregelen die de afgelopen weken zijn getroffen, waren erop gericht om verdere verspreiding van vogelgriep in Nederland tegen te gaan. De afgelopen week zijn geen nieuwe gevallen van vogelgriep geconstateerd.

Ook staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) spreekt van 'een fikse tegenvaller'. Ondanks de volgens haar strenge voorzorgsmaatregelen die zijn getroffen, is dit het vijfde bedrijf waar de ziekte de afgelopen twee weken is ontdekt.

Dijksma kondigde zondag in het televisieprogramma Buitenhof aan dat er een nieuwe corridor komt van het zuiden naar het westen om de overvolle stallen in het zuiden te ontlasten. De corridor maakt het mogelijk om de kuikens of kippen uit deze stallen te vervoeren naar het westen, waar ze kunnen worden geslacht.

Het besmette bedrijf met rond 28 duizend legkippen in Zoeterwoude wordt zondag vanaf 13.00 uur geruimd. Sinds 16 november zijn er zes bedrijven geruimd in verband met de uitbraak van vogelgriep, waarvan twee preventief. (Novum)