Clicky


Belgisch 'witboek' tegen sociale dumping in beroepsgoederenvervoer

Belgisch 'witboek' tegen sociale dumping in beroepsgoederenvervoer
26-11-2014 10:12 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ANTWERPEN - De Belgische vakbond ABVV en de Belgische Transportbond BTB hebben samen met de Universiteit Antwerpen een 'witboek' opgesteld met 25 maatregelen tegen sociale dumping in het beroepsgoederenvervoer.

Het witboek reikt concrete oplossingen aan, zowel op nationaal als op Europees niveau, om de scheefgegroeide situatie in het wegvervoer recht te trekken. Het rapport doet aanbevelingen tot voorkoming en bestrijding van sociale dumping in het beroepsgoederenvervoer.

Sociale dumping

Onder ‘sociale dumping’ verstaan de bonden: "Het inzetten van chauffeurs uit landen met een lager niveau van loon- en arbeidsvoorwaarden en arbeidsbescherming in landen met een hoger niveau."

Constructiefout in Europese Unie

Het uitgangspunt van de aanbevelingen is de constructiefout in de Europese Unie: "In het Verdrag van Rome van 1957 staan de vier economische vrijheden centraal (goederen, personen, kapitaal en diensten). De toepassing van deze vier vrijheden - in het bijzonder die van goederen, kapitaal en diensten - leidde en leidt tot een drieste concurrentie tussen bedrijven en tussen landen. Als gevolg daarvan staan overal in Europa de loon- en arbeidsvoorwaarden onder druk."

Volgens de onderzoekers is de vervoerssector een sleutelsector voor het vrije verkeer in Europa.