Clicky

 
Transport Online - CNV start unieke samenwerking met Scania rond schuldpreventie

CNV start unieke samenwerking met Scania rond schuldpreventie

CNV start unieke samenwerking met Scania rond schuldpreventie
26-11-2014 10:09 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ZWOLLE - Vrachtwagenbouwer Scania uit Zwolle start een unieke samenwerking met CNV Vakmensen, met als doel werknemers te helpen bij hun financiën. Het bedrijf investeert vooral in een preventieve aanpak, om te voorkomen dat werknemers met schulden te maken krijgen.

Scania heeft de afgelopen jaren al de nodige ervaring opgedaan met het aanbieden van hulp via erkende instanties bij schuldproblematiek. "We kwamen erachter dat er bij verzuimsituaties vaak sprake was van financiële zorgen", zegt Betsie Grube, manager HR & Communicatie bij Scania.

"Daarnaast kregen we ook, in lijn met de landelijke trend, steeds vaker te maken met loonbeslagen. Deze combinatie van uitval door ziekte en zwaardere administratieve lasten voor het bedrijf maakte dat we op zoek gingen naar een preventieve aanpak. Uiteraard op een discrete en respectvolle manier voor de medewerker."

Grip op je knip

Die schuldhulpverlening wordt nu dus uitgebreid, met de preventieve dienstverlening 'Grip op je knip' van CNV Vakmensen. Op 27 november is er een eerste informatiebijeenkomst voor werknemers, half december een tweede. "We informeren de werknemers hoe ze zelf kunnen voorkomen dat schulden ontstaan", zegt projectleider Marjolein van Lonkhuizen van CNV Vakmensen. "En we geven tips over budgetteren, sparen en bezuinigen. Er is ook iemand aanwezig van CNV Belastingservice."

Van Lonkhuizen is zeer te spreken over de samenwerking met Scania. "Ik vind het echt geweldig dat we dit kunnen gaan doen. Wij hebben al veel ervaring met deze cursus aan leden, maar het is voor het eerst dat we deze dienstverlening via een bedrijf gaan inzetten. We zijn heel benieuwd hoe dit uitpakt. We kunnen als vakbond op dit gebied veel voor werknemers betekenen, zeker als we ons realiseren hoeveel mensen momenteel in financiële problemen zitten."

Taboe

Een belangrijke rol bij schuldpreventie is weggelegd voor de leidinggevenden bij Scania. In de afgelopen weken zijn ruim 100 leidinggevenden hierop getraind. Van Lonkhuizen: "Doel van de workshops die ze hebben gevolgd, is dat zij financiële problemen bij werknemers leren herkennen, en zonodig ook kunnen ondersteunen en doorverwijzen. Het is belangrijk dat leidinggevenden leren om met hun werknemers het gesprek aan te gaan over geld. Want daar rust nog steeds een taboe op."

Vervolg

Na de informatiebijeenkomst kunnen werknemers die dat willen intekenen voor de cursus 'Omgaan met geld'. Deze cursus, waarbij ook de partner welkom is, bestaat uit twee dagdelen (waarschijnlijk in januari). De werknemers volgen deze cursus in eigen tijd. De trainer verwijst zonodig door naar een budgetcoach of naar een CNV-belastingexpert.

Bij Scania Production Zwolle werken 1.600 medewerkers.

Foto's

 • Wezenberg
  Wezenberg
 • VDM Verhuur
  VDM Verhuur
 • VDM Verhuur
  VDM Verhuur
 • VDM Verhuur
  VDM Verhuur

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats