Transport Online - MKB-Nederland: 'Probleem verdringing door arbeidsmigratie is zeer beperkt'

MKB-Nederland: 'Probleem verdringing door arbeidsmigratie is zeer beperkt'

MKB-Nederland: 'Probleem verdringing door arbeidsmigratie is zeer beperkt'
21-11-2014 17:40 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

DEN HAAG - "Verdringing door ongelijke concurrentie van Midden- en Oost-Europeanen is een beperkt probleem", aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. "Arbeidsmigratie levert meer voordelen dan nadelen op voor de Nederlandse economie. Het SEO-onderzoek maakt dat ook duidelijk", aldus de ondernemersorganisaties. Zij herkennen de negatieve invalshoek, in de reactie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op dit rapport, niet.

"Op macroniveau leidt de komst van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa tot verdringing in de bouw, tuinbouw, voedingsindustrie en wegtransport. Dat komt door ongelijke concurrentie", benadrukt het ministerie van SZW. Maar volgens MKB-Nederland en VNO-NCW concludeert SEO Economisch Onderzoek tegelijkertijd ook dat op microniveau de gevolgen van verdringing beperkt zijn. "Het rapport maakt duidelijk dat veel mensen, die in eerste instantie hun baan verloren door arbeidsmigratie, enige tijd later weer gewoon een (bepaald geen slechtere) baan hebben gevonden", aldus de ondernemersorganisaties.

Behoud van banen

SEO Economisch Onderzoek stelt dat allochtonengroepen, jongeren en laagopgeleiden vooral concurrentie hebben van arbeidsmigranten. De arbeidsparticipatie van deze groepen is dan ook iets gedaald, meldt het ministerie in een persbericht. Maar voor het totaal van de Nederlanders is de arbeidsparticipatie gestegen.

MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken dan ook een andere conclusie: "Voor de Nederlanders die niet met arbeidsmigranten concurreren, overheersen positieve effecten, zoals vermoedelijk lagere prijzen voor bepaalde producten en het behoud van bepaalde bedrijfsactiviteiten die anders wellicht verhuisd zouden zijn naar lage lonen-landen."

Negatieve beeldvorming

Minister Asscher vindt dat de uitkomsten van het SEO-onderzoek de noodzaak laten zien van een intensieve strijd tegen oneerlijke concurrentie. Per saldo concluderen MKB-Nederland en VNO-NCW echter dat verdringing door arbeidsmigratie een zeer beperkt probleem is, dat niet opweegt tegen de voordelen. De ondernemersorganisaties dringen aan op een verzakelijking van de discussie en de beeldvorming rond arbeidsmigratie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions