Clicky

 
Transport Online - De Rooy Transport ondertekent Green Deal ZES

De Rooy Transport ondertekent Green Deal ZES

De Rooy Transport ondertekent Green Deal ZES
21-11-2014 17:02 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

't GOY - Directeur Peter de Rooy van het gelijknamige transportbedrijf uit ’t Goy, ondertekende vanmiddag in bijzijn van Staatssecretaris Mansveld van I&M officieel de Green Deal ZES. De Rooy is één van de bijna 60 participanten in deze monsterdeal rond de Zero-Emissie Stadslogistiek (ZES).

De Rooy Transport is op het gebied van duurzame stadsdistributie koploper. Het bedrijf rijdt in toenemende mate alleen nog maar met door groengas motoren aangedreven trucks. Voor het aftanken daarvan heeft De Rooy een eigen groengaspomp op het terrein staan die ook voor het publiek toegankelijk is.

“Vijf jaar geleden was ons streven om te kijken of we in binnensteden ook doelmatig op groengas konden distribueren. Dat is inmiddels allang geen vraag meer", geeft De Rooy een toelichting op zijn rol binnen de Green Deal. “Inmiddels rijden wij bijna alleen nog maar op groengas de binnenstad in. Daarbij gaan we steeds verder. Ook voor onze nationale en interregionale ritten gebruiken we inmiddels groengas trucks.”

De Rooy wijst er met betrekking tot de nu ondertekende Green Deal nog eens extra op dat meest schone kilometers in het transport de afstanden zijn, die je niet rijdt. “Door de wat beperktere actieradius van onze lichte groengas voertuigen ga je daar steeds bewuster over nadenken. Uitstootreductie is mooi, maar minder kilometers op hetzelfde werk is nóg beter voor het milieu. Daarom experimenteren wij momenteel met een zogenaamde rollende HUB voor onder meer in Houten, Nieuwegein en de Utrechtse binnenstad. Daarbij laten we een zware truck een bepaalde route zo rijden, dat al onze lichte bedrijfswagens daaruit onderweg opnieuw bevoorraad kunnen worden. Die hoeven dan voor hun tweede ronde niet helemaal terug te rijden naar de basis. Dat scheelt veel kilometers. De truck die we daarvoor gebruiken, is volledig 100 procent elektrisch aangedreven. Dus zero-emissieschoon en stil.”

Leuk detail daarbij is dat De Rooy Transport een deel van de benodigde elektrische energie voor de Hy-Truck zelf opwekt met behulp van 2.200 m3 zonnepanelen.  

Het doel van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek is de bevoorrading van steden schoner en veiliger te maken door in 2025 zoveel mogelijk soorten vervoer te hebben die geen schadelijke stoffen uitstoten. Onder de partijen die de Green Deal ondertekenen zijn gemeenten, vervoerders, verladers, autofabrikanten, ondernemings-, branche- en belangenorganisaties. Ze gaan schone en zuinige voertuigen inzetten. Daarnaast kijken ze vooral naar een betere benutting en innovatie van bestaande logistieke stromen, zodat er minder kilometers in de stad gereden worden.

De steden die de Green Deal ondertekenen, geven bedrijven de ruimte nieuwe technologie en slimme logistiek in de praktijk uit te proberen. Doel is om van de experimenten op kleine schaal te leren en de successen zo snel mogelijk te delen met andere gemeenten en bedrijven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden