Winkeliers willen 's nachts leveren

Winkeliers willen 's nachts leveren
27-06-2008 15:23 | Transport | auteur de redactie
DEN HAAG - De winkeliers willen snel met minister Eurlings om tafel over het bevoorraden van winkels buiten de spits. Het Platform Detailhandel Nederland verwacht dat het afschaffen van de venstertijden zal zorgen voor minder files en minder uitstoot van fijnstof. Minister Eurlings heeft in debat met VVD kamerlid Paul de Krom toegezegd concrete afspraken te maken met de winkeliers over de bevoorrading.

Bevoorrading buiten spits is in Nederland haast onmogelijk. Veel gemeenten kennen namelijk venstertijden. Venstertijden zijn periodes waarbinnen vrachtauto's winkels moeten bevoorraden. Het resultaat van venstertijden is overlast, files, onnodige luchtvervuiling en grote financiële schade. Winkeliers lijden jaarlijks 500 miljoen euro schade door deze bevoorradingsregels.

Buiten de spits om
Een ander gevolg van de venstertijden is dat vrachtauto's in de spits onderweg zijn naar de winkel. Met de kilometerheffing in het vooruitzicht betekent dat het nog duurder wordt om de producten in het schap te krijgen. "We worden door de lokale overheid gedwongen op drukke momenten de weg op te gaan en door de kilometerheffing worden we daar extra voor aangeslagen. We willen onze verantwoordelijkheid nemen, maar hebben wel de steun van dit Kabinet nodig", aldus Harry Bruijniks, voorzitter van de stuurgroep bereikbaarheid bij het Platform Detailhandel Nederland. Het Platform Detailhandel Nederland pleit voor een belastingvoordeel voor winkeliers, zodat geïnvesteerd kan worden in stillere en schonere vrachtauto's.

Milieu
Het Platform Detailhandel Nederland stelt dat op deze manier 20 miljoen liter brandstof kan worden bespaard. Ook wordt er 40 miljoen kilo co2 minder wordt uitgestoten en ook de uitstoot van fijnstof met 85.000 kilo afneemt. Milieuzones zijn daarmee overbodig.

Landelijke regels
Het Platform Detailhandel Nederland ziet landelijke regels voor stedelijke distributie als enige mogelijkheid om de hier geschetste problematiek te overwinnen. Bij deze landelijke regels hoort dan ook de mogelijkheid om centraal in te grijpen op lokaal beleid.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden