Clicky


Malaise tuinbouw niet veroorzaakt door Rusland

Malaise tuinbouw niet veroorzaakt door Rusland
20-11-2014 09:35 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het overschot aan groente in Europa waar de Nederlandse tuinbouw veel last van heeft, is niet zozeer het gevolg van de boycot door Rusland. De belangrijkste oorzaak is het gunstige weer in de eerste helft van het jaar. Dat schrijft het economisch bureau van ABN AMRO donderdag in een rapport.

"Door de afkondiging van de Russische boycot is de daling van de opbrengstprijzen alleen verergerd", aldus de bank.

De groenteteelt kwam dit voorjaar veel sneller op gang dan normaal. Het gunstige weer zorgde zo voor overproductie, met als resultaat dat de prijzen op de markt al snel flink omlaaggingen. Uit cijfers blijkt ook dat Nederland in de eerste negen maanden van dit jaar zes procent meer groente uitvoerde dan vorig jaar.

Ook de uitvoer naar Rusland startte voortvarend. Die lag tot en met september op jaarbasis ruim veertig procent hoger. Dit ondanks het feit dat de Russische importstop al sinds begin augustus van kracht is.

Daar staat tegenover dat de prijzen voor komkommers en paprika's dit seizoen tot nu toe gemiddeld twintig tot dertig procent lager liggen dan vorig jaar. Dat betekent een daling van ruwweg tien tot dertig procent vergeleken met het meerjarig gemiddelde.

De deskundigen bij ABN AMRO wijzen er verder op dat de Nederlandse glasgroentesector vanwege slechte bedrijfsvoering al jaren kampt met te lage opbrengstprijzen. Vooral de toegenomen schaalvergroting van telers en een gebrek aan onderscheidend vermogen tussen bedrijven onderling zijn hier debet aan. "De Russische boycot wordt nu aangehaald als de druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overstromen, maar de kern van het probleem zit dieper", staat in het rapport. (Novum)