Transport Online - 'Onveilig paardenvlees in kroketten en hamburgers'

'Onveilig paardenvlees in kroketten en hamburgers'

'Onveilig paardenvlees in kroketten en hamburgers'
19-11-2014 11:17 | Gezondheid | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Paardenvlees dat als rundvlees is verkocht door de van fraude verdachte Brabantse groothandel Willy Selten is onder meer verwerkt in kroketten, bitterballen, hamburgers en salami. Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch woensdag die een lijst van producten boven tafel wist te krijgen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Foodwatch is al ruim anderhalf jaar bezig om de informatie los te weken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nu een lijst met gemaakte meldingen van betrokken bedrijven openbaar gemaakt. De autoriteit wilde deze eigenlijk geanonimiseerd aanleveren om reputatieschade bij bedrijven te voorkomen maar heeft toch enkele merknamen laten staan.

Het gaat onder meer om rundvleeskroketten en bitterballen van Subliem en burgers van Bakx en Homeko. Volgens Foodwatch is de lijst echter niet compleet. De consumentenorganisatie eist van de NVWA dat er duidelijkheid komt over alle producten waar het mogelijk onveilige vlees in terecht is gekomen.

Vleesgroothandel Willy Selten uit Oss werd vorig jaar failliet verklaard. Volgens justitie heeft het bedrijf in 2011 en 2012 driehonderd ton paardenvlees geregistreerd als rundvlees.

In april vorig jaar werd een gigantische partij van vijftig miljoen kilo rundvlees van de markt teruggeroepen, omdat de NVWA het vlees niet geschikt achtte voor menselijke consumptie. Het vlees van vleesverwerker Willy Selten was mogelijk vermengd met paardenvlees. Ook de voedselveiligheid bleek in het geding omdat de herkomst van het gemengde paardenvlees onbekend was en het mogelijk bedorven was. (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,257

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions