SP: basiszorgverzekering weg bij zorgverzekeraars

SP: basiszorgverzekering weg bij zorgverzekeraars
17-11-2014 09:28 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De basisverzekering moet niet meer door de zorgverzekeraars worden geregeld. Dat bepleit SP-Kamerlid Renske Leijten. Als de basisverzekering weer een publieke taak wordt, scheelt dat geld, denkt zij. "Eén organisatie is veel goedkoper dan vele verschillende zorgverzekeraars en omdat we het publiek organiseren is het niet meer nodig om zoveel premiegeld op te potten."

Leijten denkt dat het ook gunstig is als de marktwerking uit de zorg verdwijnt. "Los van de besparing op bureaucratie, wordt de professionele autonomie hersteld omdat artsen en andere zorgverleners de zeggenschap terugkrijgen om te bepalen welke behandeling en medicatie worden voorgeschreven."

In de plannen van de SP kan de consument ook zijn eigen zorgverleners kiezen. Ook het uitsluiten van dure verzekerden 'zoals chronisch zieken, oud-kankerpatiënten en ouderen' behoort dan tot het verleden.

Sinds de huidige zorgverzekeringswet in 2006 is ingegaan zijn volgens de SP de premie en het eigen risico omhoog gegaan en is het basispakket gekrompen. "De invoering van de Zorgverzekeringswet is gestoeld op een verkeerde aanname, namelijk dat marktwerking en concurrentie ervoor zouden zorgen dat alles goedkoper en beter wordt. Het tegenovergestelde is waar: het heeft ons alleen maar op kosten gejaagd en we hebben daar steeds minder voor teruggekregen." (Novum)Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,759
Diesel1,465

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden