Clicky


G20 besluit tot forse impuls wereldeconomie

G20 besluit tot forse impuls wereldeconomie
16-11-2014 10:49 | Financieel | auteur De Redactie

BRISBANE - De G20 gaan investeren in infrastructuur en de handel bevorderen om zo de wereldeconomie de komende vijf jaar met ruim twee procent extra te doen groeien. Dat zijn de twintig belangrijkste economieën van de wereld zondag overeengekomen op hun topconferentie in het Australische Brisbane.

In de slotverklaring van de top presenteerden de G20 meer dan achthonderd maatregelen om de economische groei te stimuleren. Daarin zit de klad door het afkoelen van de economie van China en Japan en de aanhoudende problemen in Europa. Door het pakket aan steunmaatregelen zou de wereldeconomie voor 2018 ruim twee biljoen dollar (ongeveer 1,6 biljoen euro) groter worden. De groei zou miljoenen banen opleveren.

De G20 spraken af een schakelkantoor op te richten dat investeerders en ondernemers die verlegen zitten om kapitaal bij elkaar moet brengen. Ook willen ze honderd miljoen meer vrouwen aan het werk helpen. De kloof in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen moet zo met 25 procent worden teruggebracht, hebben de G20 zich voorgenomen.



De wereldleiders toonden zich zondag zonder uitzondering tevreden over het bereikte akkoord. Deskundigen wijzen er echter op dat alle deelnemers het gehele pakket aan maatregelen moeten uitvoeren om de doelstellingen te halen. Dat lijkt een onmogelijke opdracht. (Novum)