Clicky

 
Transport Online - Berging van wrakstukken MH17 gestart

Berging van wrakstukken MH17 gestart

Berging van wrakstukken MH17 gestart
16-11-2014 10:47 | Ongevallen | auteur De Redactie

HRABOVE - Een Nederlands team van bergingswerkers is zondagochtend op de rampplek van de MH17 in Oost-Oekraïne begonnen met het bergen van wrakstukken. De wrakstukken worden naar Nederland overgebracht om ze daar nader te onderzoeken.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat het om dezelfde experts die afgelopen week al hebben gezocht naar menselijke resten. Ze worden op de crashsite geholpen door de plaatselijke rampenbestrijdingsdienst.

De brokstukken van het vliegtuig die door de bergers zijn veiliggesteld worden in de buurt van de rampplek verzameld en in handzame stukken gezaagd, zegt het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst van Donetsk. Vervolgens gaan ze volgens Aleksander Kostroebitski per trein naar Charkov, dat in handen van de Oekraïense regering is, en daarna naar Nederland. Wanneer dat gebeurt is nog niet bekend.De eerste lading, geborgen in de buurt van het dorp Hrabove, werd zondag even na het middaguur afgeleverd bij een houtloods in Torez. Later op de dag wordt het puin in een goederentrein geladen. Bij het verwijderen van enkele wrakstukken zijn volgens Kostroebitski opnieuw stoffelijke resten gevonden.

Kostroebitski schat dat de berging van de brokstukken een dag of tien in beslag neemt. De duur van de operatie is vooral afhankelijk van de veiligheid en het weer in het rampgebied. Iedere dag beoordeelt de Organisatie voor Vrede en Veiligheid in Europa opnieuw of de bergingsploeg aan de slag kan.

De onderzoekers die nog altijd speuren naar de toedracht van de ramp met het Maleisische passagiersvliegtuig, die alle 298 inzittenden het leven kostte, hopen dat bestudering van het vliegtuigwrak uitsluitsel biedt. Veel politici en deskundigen in het Westen gaan ervan uit dat pro-Russische separatisten de Boeing 777 hebben neergehaald met een luchtdoelraket. De rebellen zelf en hun steun en toeverlaat Rusland bestrijden die lezing en geven het regeringsleger de schuld.

Vrijdag toonde de Russische staatstelevisie een satellietfoto waarop te zien zou zijn dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig MH17 uit de lucht schiet. Onder meer de Amerikaanse regering en een aantal deskundigen deden die bewering onmiddellijk af als onzin. De afbeelding zou een overduidelijke vervalsing zijn. Uit een wolkenpartij op de foto zou zijn op te maken dat die uit 2012 stamt. (Novum)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats